мода

Фотошедьоврите на Франк Хорват

"Фотографията е изкуството да не натискате бутона." Това са думи на световноизвестния моден фотограф Франк Хорват (Frank Horvat), роден през 1928 г. в Италия. През 1944 г. любовта му към фотографията го кара да размени колекцията си от марки за фотоапарат на старо.

Завършва Рисуване в Академията за изящни изкуства на Брера в Милано. През 1951 г. в списание "Епока" е публикувано фотографското му есе за Южна Италия, а първата му цветна снимка е отпечатана на корицата на списанието.

През 1955 г. се установява в Париж и започва да работи в областта на модата и рекламата. През 60-те години често пътува между Париж, Рим, Лондон, Ню Йорк, снимайки за издания като "Вог" (Vogue), "Гламър" (Glamour), "Ел" (Elle) и др. За първи път като моден фотограф работи със списание "Харпърс Базар" (Harper's Bazaar), след което за германското "Ревю" (Revue).

В следващите десетилетия работи по създаването на различни книги, проекти, експерименти в модата и изкуството. Зад гърба си има над 40 самостоятелни изложби и издадени над 20 книги. В последните години се ориентира към фотомонтажа в сюррералистичен дух, използвайки компютърна техника.

Сега да видим малка част от неговите забележителни модни фотошедьоври, правени през годините.

Снимки: Horvatland.com

Мисъл на деня