И бикините си имат история

  • Сподели:
И бикините си имат история

Двама френски дизайнери оспорват правото да се нарекат създатели на първия женски бански костюм от две части - бикини. През 1946 година френският инженер Луис Реар разработил дизайн на женски бански костюм от две части. Той взаимства идеята си от изображенията на гръцки атлетки върху керамични съдове от 1400 г. пр.Хр.

Реар бил сигурен, че ще скандализира публиката и търсел подходящо име за приумицата си. Имал нужда от нещо дръзко, екзотично, което веднага да привлече вниманието към себе си. Четири дни преди Реар да покаже новия модел в Париж, американската армия провежда ядрени опити на необитаем атол от Маршаловите острови в Тихия океан, известен под името Бикини (Bikini Atoll).

Хрумва му, че двете парчета плат могат да предизвикат експлозия не по-малка от експлозията на една атомна бомба. Така името било намерено - "бикини".

На 5 юли 1946 година новият бански костюм бикини видял бял свят. По-късно Реар много пъти казвал, че костюмът бил наречен на острова, а не в чест на атомния взрив. Макар да е очевиден фактът, че за името на своя модел Реар се е възползвал от най-актуалната и обсъждана в този момент тема.

Едновременно с Луис Реар бански от две части бил създаден от Жак Хейм, моден дизайнер от Кан. Новият модел бил наречен “The Atom" и представен като най-малкият бански костюм в света. На което Реар реагирал веднага, заявявайки, че неговите бикини са "по-малки от най-малкия в света бански костюм".

Действително, новият бански-бикини на Реар бил толкова откровен, че парижките манекенки не се решили да го демонстрират на подиума. За представянето му била наета 19-годишната Мишелин Бернардини - стриптизьорка в един от парижките клубове. Тя без колебание се съгласила да демонстрира бикините. Бернардини не била красива според класическото разбиране на красота, но след появяването й в бикини нейната популярност в пресата пораснала значително. Мишелин била затрупана с писмата на своите поклонници - говорело се че техният брой надхвърлил 50 хиляди.

Новите бански костюми не били изненадваща новина. Роля изиграло военното време, когато отвсякъде се чували призиви за икономии и рационален подход към всичко. През 1943 година в САЩ било предложено да се съкрати с 10% разхода на платовете, изразходвани за ушиването на един женски бански костюм. На американските плажове мъжете проявявали повишен интерес към жените, възприели патриотичния призив. Реар скроил своя бански от 30 дюйма плат (0,76 кв. м): бюстие от два триъгълника, съединени с връвчица, и изрязани гащички.

Появяването на бикините предизвикало оживена дискусия в целия свят. В католическите страни, такива като Испания, Португалия и Италия, бикините били забранени. Организациите, борещи се за по-висока нравственост, оказвали натиск върху Холивуд с искане да бъдат изрязани от филмите сцените, където актрисите са облечени в бикини. Един от писателите казал, че бикините "откриват всички женски тайни, с изключение на моминската фамилия на майката на притежателката на такъв бански."

Едва през 1957 година Бриджит Бардо прави прави пробив с бикините си в "И Бог създаде жената", но извън пределите на Америка, където във връзка с появата на новия бански костюм назрявал скандал. По това време в списанието Modern Girl пишат за бикините: "Абсолютно невъзможно е да си представи човек, че порядъчна девойка е способна да облече такова нещо".

В началото на 60-те години обаче Америка вече се намира под влиянието на нови течения, включително и нудисткото. През 1960 г. поп-звездата Браян Хиланд увековечил бикините в своята песен "It's Bitsy Teenie Weenie Yellow Polka Dot Bikini". След три години на голям екран излязъл филмът "Beach Party", в който в една от сцените девойките танцуват в бикини. Филмът имал огромен успех.

Времената и вкусовете се променят. През 80-е - в началото на 90-те години обемът на продажби на бикини постепенно се снижава и представлява една трета от обема на всички бански костюми. През 1988 година фирмата на Луис Реар прекратява съществуването си.

Днес като че ли бикините преживяват своето второ раждане. Популярността на този модел сред съвременните жени е голяма и обемите на продажбите постоянно растат. Някои анализатори го свързват с появата на популярното телевизионно шоу Baywatch.

Източник: margaritta.net