мода

Шикозни дървени папийонки

Представяме ви поредните български творци, които създават нещо оригинално – това са Блага и Никола от ДървАРТ, които имат малко семейно ателие за дървени папийонки.

Никола е графичен/уеб/продуктов дизайнер, фотограф, моден съветник, който се грижи за дизайна и визията на всичко, което правят - от папийонките до онлайн магазина.

Блага пък отговаря за всичко останало – от доставката на материалите и административните задължения, през шлайфането, оцветяването, рисуването и цялата обработка, до кореспонденцията с клиента и грижата за него.

Двамата създават първите дървени папийонки преди година, когато млада двойка поръчва шикозния аксесоар за шаферите на сватбения си ден. След изключително позитивните отзиви, Блага и Никола решават, че трябва да продължат с това занимание... и продължават.

Те изработват папийонките от пресована дървесина с естествен фурнир - екологичен, здрав и лек материал, като експериментират и с шперплат. Изрязването и гравирането се правят на машина, за да бъдат максималко прецизни.

Следващите процеси се правят на ръка - всяка папийонка внимателно се шлайфа, а оцветяването става с байц, който се полага няколко пъти. След като папийонката е напълно изсъхнала, се нанасят и два слоя лак. За "възлите" се изполват различни материали – плат, кожа или памучни конци.

След като аксесоарът е готов, той получава и име. "Обикновено ги кръщаваме на известни личности, които по някакъв начин са ни вдъхновили. Имаме и модели, които са по идея на клиенти и тогава носят техните имена", споделят Блага и Никола.

"Не сме открили топлата вода – дървените папийонки са популярна напоследък модна тенденция, но нашите дизайни са уникални и няма да ги откриете другаде", допълват те.

Постепенно към папийонките добавят и бутонели от дърво, които също могат да бъдат гравирани, както и винаги модерните джобни кърпички.

Да видим малка част от прекрасните ръчноизработени папийонки, които са страхотен акцент към тоалета на всеки джентълмен.

Мисъл на деня