мода

Татуировки шевици - бродерия върху кожата

Все повече млади хора разказват с възторг за символиката и скритите кодове в българската шевица, за нейното значение, за преките доказателства, че сме древен и необикновен народ.

За българската жена везането е било като ритуал, в който е втъкавала надежда, болка, радост и копнежи. Всяка девойка е била учена на този занаят в най-ранна възраст, за да може един ден тя да бродира символите по дрехите си, по тези на мъжа и децата си. Използвали са символи, пропити със сила, като всеки един от тях си имал определено значение и цел.

Това е нещо като наричане, чрез което се втъкават послания към вселената, материализирайки ги в копринен символ, а той от своя страна пазел този, който го носи. Бродерията е като омая, като медитация, чиято монотонност и спокойствие води до активиране на тета вълните в мозъка, чиято честота е 4-7 цикъла в секунда, позволяваща действия под нивото на съзнателния ум. Това е първият етап на сънуването, но в случая наяве.

Знаете ли, че българите по произход биват свързани с траки, илири, скити, сармати, готи, кимери, арии, славяни. Всички те, без изключение, са ползвали татуирането като показател на знатност. Характерно било за благородници, войни и жреческото съсловие.

При някои стари славянски племена съществувал обичаят да се сложи на тялото на момичето татуировка под формата на специални предпазващи орнаменти. Този ритуал се провеждал от една от най-старите жени в племето. Вместо игли, за татуирането се използвали заострени предмети, пише "История в шевици"

Снимка: vitaliy-kreslav.livejournal.com

Мисъл на деня