Виновни ли са модните списания за ниското ни самочувствие?

  • Сподели:
Виновни ли са модните списания за ниското ни самочувствие?

Петте години, през които изследвах представите и фантазиите, свързани с образа на женското тяло, ми показаха едно: ние, жените, сме пристрастени към търсенето на несъвършенства. Това само по себе си не е толкова лошо, но е факт, че винаги се опитваме да постигнем възможно най-добрите резултати във всичко, с което се заемаме.

Искаме да бъдем най-добрите майки, най-секси приятелки, най-любящите съпруги... Но знаете ли какво? Невъзможно е! И колкото по-скоро го научите, толкова по-добре ще се чувствате в кожата си.

Нека вземем за пример модните списания. Да, те често поставят отчайващо високи стандарти за женска и мъжка красота. Да, фотошоп е програма, способна да премахне всички несъвършенства от кожата и фигурата на моделите – всеки го знае! Затова се питам дали наистина проблемът е в списанията?

Стандартите за красота са само стандарти – фантазии, модели на въображението на фотографа и дизайнера. Създадени са, за да илюстрират някаква чужда представа за съвършенство. Тези идеализирани образи се променят през годините и е нормално някои късметлийки да бъдат по-близо до тях, докато други момичета да не са.

Но в крайна сметка най-щастливите жени са тези, които осъзнават, че в реалния живот съвършенство не съществува и успяват да се чувстват добре в кожата си.

Според моето професионално мнение, момичета, които имат сериозни проблеми с приемането на своите малки несъвършенства, обикновено имат и затруднение (повече или по-малко сериозно) с приемането на личността си като цяло.

Проблемите, свързани с ниското самочувствие започват много преди модните списания да се появят в живота ни. Образите на перфектните модели не помагат, разбира се, но истинският проблем обикновено е на много по-дълбоко ниво.

По ирония на съдбата много често най-красивите момичета страдат от ниско самочувствие. Опростеното обяснение би било, че това се случва, защото те в много по-голяма степен разчитат повече на външния си вид, за да успеят в живота. Понякога е така, но по-скоро бих предположила, че тяхната неосъзната болка и липса на самочувствие ги кара да полагат прекалено много грижи за външния си вид.

Също така е важно да се отбележи, че проблемите с килограмите не са запазена марка на пухкавите дами. Вярвате или не, много от слабите момичета са също толкова недоволни от външността си, колкото и пълничките. Липсата на извивки често ги кара да се чувстват по-малко секси от по-едрите си приятелки.

Интересен е и фактът, че външността на жената е особено важна за мъжете. Но има толкова много възможни вкусове, че наистина няма значение дали сте прекалено кльощави или твърде пълнички – винаги ще има някой мъж, привлечен от вас до полуда. Ако досега не сте го забелязали, запомнете, че едно от най-отблъсващите неща, които провалят всяка свалка, е липсата на уважение към себе си и собственото тяло. Помислете добре за това.

И все пак, как можете да разберете дали имате неосъзнат проблем, който пречи да се приемете такива, каквито сте? Помислете си дали някои от следващите твърдения се отнасят за вас.

  • Винаги съм била недоволна от теглото си.
  • Не мога просто ей така да изляза без грим и да не ми пука за това.
  • Дори да ми се налага, не мога да се приготвя за среща за по-малко от 15 минути.
  • Имам нужда да бъда облечена в скъпи и стилни дрехи, за да се чувствам доволна от външния си вид.
  • Изглеждам ужасно във фитнеса.
  • Всички мои приятелки са по-красиви от мен.
  • Невъзможно е да отворя списание, да разгледам моделките и с ръка на сърцето да кажа, че аз съм по-хубава от поне една от тях.
  • Вярвам, че приятелят ми би искал да е с някоя по-секси от мен.
  • Наслаждавам се на секса само ако в този ден се чувствам хубава.
  • Майка ми критикува външния ми вид и теглото.
  • Мъжете в семейството ми си мислят, че не съм достатъчно хубава.
  • Ако не съм стилно облечена, имам чувството, че хората ме зяпат.

Ако отговорът е "да" за поне три от тези твърдения, разровете се по-дълбоко в спомените си! Запитайте се защо се чувствате по този начин, откога, в какви обстоятелства? Ако ви е трудно да си спомните, водете си дневник, посветен на самооценката си и представите ви, свързани с тялото.

Ако е нужно, се консултирайте и с терапевт, но най-важното е да бъдете искрени със себе си. Този процес на повторно опознаване на своето тяло и личност може да бъде болезнен, но липсата на самочувствие оказва ефект върху целия ви живот и когато успеете да я преодолеете, ще сте по-силни от всякога, уверявам ви!

Още интересни статии на автора може да откриете на Milaswellness.com.

Снимка: playbuzz.com