цветно

Магията на Флоренция в 20 снимки

Снимка: pixabay.com / twalmedia

Артистична, аристократична и бохемска - това е Флоренция, градът, в който се ражда западноевропейският Ренесанс (културно-историческа епоха, оказала огромно влияние върху развитието на всички изкуства).

Флоренция (от латинското име Florentia (Флорентия) или "цветуща") възниква през 59 г. пр.н.е. на река Арно, през 1115 г. се превръща в автономна област, а в периода от 1865 до 1870 г. е и столица на Кралство Италия

Най-бляскавите години на Флоренция са свързани с олигархическата фамилия Медичи, чиито представители между XII и XVII век нееднократно са управлявали перлата на Тоскана.

Освен че са личните банкери на папата, трима представители на голямото семейство на Медичите стават римски папи, а Катерина и Мария Медичи са кралици на Франция през XVI-XVII век.

Медичите са големи покровители на изкуството, възлагайки работа на Микеланджело Буонароти, Леонардо да Винчи и Сандро Ботичели. 

През XV век в люлката на Ренесанса работят още големи художници като Брунелески, Мазачо, Донатело, Алберти, Гиберти, Гирландайо...

Днес Флоренция е един от най-посещаваните градове в света, привличайки милиони туристи всяка година, които са жадни да се гмурнат в невероятната смесица от епохи и безценни шедьоври на изкуствата.  

А сега и ние да се потопим в магията на Флоренция!

Снимка: pixabay.com / 12019

Мисъл на деня