цветно

Опознай Виена

Снимка: aguettl / Pixabay.com

Виена – закуска край Дунав, обиколка с файтон по ренесансовите уличките, разходка из градините на императрица Сиси, каничка кафе с торта Sacher и билет за Виенската опера…защо пък не?

Виена, столицата на Австрия, е сред най-красивите градове в света. Наричана е още "център на Европа". Градът ни пренася във времена на балове, императорски особи и замъци.

Виена е очарователна през всеки сезон и когато и да организирате вашето пътуване, ще останете в захлас от красотата на този град. Множество забележителности красят столицата на Австрия, но символът на града е катедралата "Св. Стефан".

Виена може да бъде наречена и "културна столица на Европа" съвсем заслужено – предлага множеството музеи, международни културни събития, галерии, Виенската опера. Музеят Албертина, Музеят за изящни изкуства, Природонаучният музей са някои от местата, които задължително трябва да бъдат посетени, заради своята уникалност.

Ако сте решили да посетите Виенската опера по време на престоя си в града, то лесно можете да си купите предварително билети онлайн, за да си осигурите добри места и едно наистина красиво и запомнящо се изживяване.

Виена е запазила духа на миналите епохи и с отворените за туристи дворци - Хофбург, Белведере и Шьонбрун. Уникалните сгради, домове на императори и императрици, принцове и принцеси, са със запазена атмосфера, която ще ви пренесе в миналото.

Може да се разходите из спалните и балните зали, из красивите градини и да усетите духа на една отминала епоха. Част от престоя си бихте могли да отделите за посещение на увеселителния парк "Пратер"

Местната кухня не е много разнообразна, но бихте могли да опитате традиционния Виенски шницел, приготвен от цяло тънко парче пуешко или свинско месо, гарниран с картофена салата и като допълнение да се насладите на крем супа от бели аспержи.

Едно леко австрийско вино или безалкохолен газиран сайдер биха били чудесно допълнение към избора на меню.

Виена е достъпна и близка до България дестинация. Екскурзия до австрийската столица ще ви измъкне мигновено от забързаното ежедневие.

Първото впечатление при пристигането във Виена е уредеността и осигурените удобства за обикновения човек – голямо, но лесно за ориентиране летище, множество варианти за трансфер до града (три вида градски транспорт и такси в непосредствена близост), мило отношение към чужденци.

Още с първото пътуване от летището до централната част прави впечатление красивата архитектура. Тук реставрацията на сградите, а не тяхното модернизиране, успява да запази духа и цялостния облик на града.

За настаняването има много опции. Туризмът е развит целогодишно и съответно има различни варианти за престой според възможностите – хотели, полупансиони, апартаменти за нощувки. Разходката из Виена може да направите пеша или с колело, което се намира лесно из града и струва 1 EUR на час. 

Кратък престой по време на ваканция трудно би могъл да ни даде отговори за социалната политика на страната, но чистотата, спокойствието в движението, учтивостта, мисълта за удобство в ежедневието остават усещането за внимание към жителите на Виена.

А красотата на града и невероятните места, които ви очакват там може да видите в галерията:

Виена през нощта

Разположението на Виена прави града уникален – животът през деня и през нощта е динамичен и разнообразен. Разходка с корабче по крайбрежието на река Дунав би могла да бъде прекрасен завършек на това пътешествие из сърцето на Европа – Виена.

Снимка: Julius_Silver / Pixabay.com

Мисъл на деня