еко

ТОП 5 еко държави

Въвеждането на нов начин на мислене и на нов еко стил на живеене е двупосочна улица – усилия трябва да се полагат както от всеки от отделен индивид, семейство, домакинство, така и от държавата, която да насърчава и улеснява  "зеленото" поведение. Докато за някои държави на този етап мисията е почти невъзможни, други дори се състезават за "Цели за развитие на хилядолетието ". Критериите включват освен преборване с бедността и опасните болести, но и увеличаване на устойчивите екосистеми.

За може екологичният напредък да бъде измерен, на помощ идва EPI (Environmental Performance Index) – индекс за измерване на ефективността на зелената политика на дадената страна по отношение на природните ресурси, биоразнообразието, замърсяването, климата и други.

За 2013 г. топ 5 в класацията от общо 132 държави са:

1. Швейцария. Това е държавата, която се счита за екологично най-стабилната в света! Въпреки това нацията не е спира да се развива в това отношение. За да подпомогне по-бързата промяна в поведението на населението, швейцарското правителство въвежда сериозни глоби за изхвърлянето на отпадъци. Индексът на страната, равняващ се на 76.69 от общо 100 говори за високото качество на водните и горски ресурси, чистотата на въздуха, биоразнообразието и т.н. , както и положителният ефект на съвкупността от фактори върху здравето на човека.

Швейцария. Снимка: eatours.com

Мисъл на деня