Афродизиаците в кухнята на страстните латиноамериканци

  • Сподели:
Афродизиаците в кухнята на страстните латиноамериканци

На всички ни е известно, че латиноамериканците са щури купонджии и животът им е изпълнен с разпалваща страстите музика, горещи танци до сутринта и много алкохол.

Логично е, че след такъв купон, на всеки би му била нужна "суперенергизираща храна". Това е и причината местната кухня да е наситена с разнообразие от ястия, които възстановяват силите и едновременно с това се борят с махмурлук и умора.

Екзотичната кухня, характеризираща се със силните храни, които включва, става все по-популярна и у нас. Отличителното при латиноамериканската кухня е, че главно предизвиква хормона на щастието - ендорфин, а заместителите на стимулантите също са често срещани. Ендорфинът допринася за здравословното състояние на човека и работи като естествено лекарство против настинка и всякакви други заболявания.

Изключително важен елемент от латиноамериканската кухня са подправките. Те са основната съставка, която придава характерния вкус на ястията. Лютите подправки подобряват сърдечната дейност и стимулират отделянето на ендорфини, които подобряват настроението.

Една от най-често използваните подправки в тази кухня е лютивият пипер или иначе казано – чилито. То произлиза от Северна и Южна Америка, а според редица изследвания е и една от най-старите подправки, използвани в латиноамериканската кухня. Извън кухнята, с чилито често се експериментира и в съвременната медицина, като то бива включвано в състава на разнообразни медикаменти.

Ползата от тази екзотична подправка за представителите на латиноамериканските страни е, че подпомага ускоряването на метаболизма, благодарение на високото съдържание на капсацин, който има свойството да раздвижва кръвта, като така стимулира нервните окончания и усилва усещанията и ставаме по-чувствени.

Това е и причината чилито да действа като афродизиак на мъжете, тъй като капсацинът подобрява циркулацията на кръвта и по този начин влияе положително на сексуалното желание. Терминът "афродизиак" всъщност произлиза от името на гръцката богиня на любовта – Афродита. Е, сега може би няма да се учудите защо латиноамериканките водят класациите по съблазнителност – добавят люти чушки почти във всяко ястие.

Латиноамериканците имат афинитет и към още една подправка – кимиона. Неговите семена придават на ястията пикантен вкус, а ефектът на възбуда се дължи на съдържанието на куминовия алдехид – органична смес, съдържаща куминово етерично масло. Подправката съдържа голяма доза витамин Е, притежаващ силни антиоксидантни свойства и това подпомага борбата срещу махмурлука и умората.

Нарът – така нареченият "активатор на хормоните", е плод, който Афродита е засадила в Кипър, считащ се за един от най-силните афродизиаци. Сокът му е познат като "любовен елексир". Маслото, което се съдържа в семките му, отлично възстановява хормоналния баланс в организма.

Интересното по отношение на афродизиаците е, че имат невероятни ползи за здравето ни. Нарът е мощен антиоксидант, който заздравява стените на кръвоносните съдове, което означава, че комбинацията му с чили би била ненадмината по отношение на чувствените усещания.

Що се отнася до месото – в Куба на почит е предимно свинското, танцуващите най-страстния танц – тангото аржентинци обаче предпочитат телешкото – консумират го дори по три пъти на ден. Месото от младите телета, които се хранят единствено с мляко, е най-скъпото, но и най-вкусно месо.

Храни със силно действие на афродизиаци са повечето от представителите на морските дарове. С други думи – всичко, идващо от дълбините на морето и богато на цинк. Цинкът спомага за либидото и на двата пола, увеличава сексуалното желание. За щастие разнообразието от ястия с морски дарове в латиноамериканската кухня е огромно.

Пример за продукт от менюто, представител на морските дарове, са мидите – те са изключително богати на незаменими аминокиселини, редица видове витамини, желязо, фосфор, магнезии, калции и др. Благодарение именно на тези огромни количества цинк са полезни на хората, защото са силен афродизиак. Скаридите също са известни като суперхрана – те са в множество вариации, обитават на практика всички световни морета и океани.

Ако сте почитател на силните усещания и нови, интересни изживявания, вие непременно трябва да опитате страхотния вкус, които предоставят горещите латиноамерикански ястия.

Представяме ви три рецепти, почерпени от латиноамериканската кухня, които включват редица продукти, действащи като афродизиаци. Вкусните ястия са част от менюто на Bar & Dinner La Cubanita.

Снимки: Disco.bg

Афродизиаците в кухнята на страстните латиноамериканци

Задушени калмари с перно и фреш портокал

Продукти, необходими за 1 порция:

- 200 г калмари
- 25 г перно
- 30 г масло
- 1 портокал за фреш (30 мл)
- физалис
- черен пипер
- пресен копър
- сол

Начин на приготвяне:

Калмарите се задушат, след което се фламбират с перно. Добавят се маслото и прясно изцеден сок от един портокал. Ястието се подправя със сол и черен пипер на вкус, и се поръсва с пресен, ситно нарязан копър. Сервира се в топъл съд и се украсява с физалис.

Афродизиаците в кухнята на страстните латиноамериканци

Авокадо с портокал и сьомга

Продукти, необходими за 1 порция:

- 180 г айзберг
- 30 г рукола
- 50 г портокал
- 30 г домашно маринована сьомга
- семена от нар
- печени семки – тиквени и слънчогледови
- цитрусов дресинг

Начин на приготвяне:

Нарязват се айзбергът, руколата и портокалът и се поставят в купа. Объркват се и се добавя домашно маринованата сьомга. Цялото съдържание в купата се поръсва със семената от нар, печените семки и се залива с цитрусов дресинг.

Афродизиаците в кухнята на страстните латиноамериканци

Телешко млечно с трюфел сос

Продукти, необходими за 1 порция:

- 200-300 г млечно телешко месо
- 2-3 картофа
- 50 г масло
- 2-3 трюфела
- чесън
- розмарин

Начин на приготвяне:

Телешкото се оставя да се пече на бавен огън между 4-5 часа. Прецежда се бульона от телешкото и от него се прави трюфел сос с масло и нишесте и трюфелова паста. За гарнитурата: Картофите се обелват и изчистват, след което се запичат с розмарин, чесън и масло.