гурме

Тиквата – подценявана супер храна

Снимка: Pixabay.com

С настъпването на есента и наближаването на празника Halloween различни реклами привличат вниманието ни към тиквата. Истината е, че тя заслужава много повече от това да се използва за декорации и забавления.

Нискокалорична, богата на фибри, витамини, протеини и с огромно количество витамин А, тиквата несъмнено може да бъде наречена "супер храна".

Тиквата може да бъде част от менюто ни под различни форми – в суров вид, печена, варена, на пара. Често се появяват спорове дали тя е плод или зеленчук, но експертите категорично я определят като плод.

Подбрахме за вас седем причини, заради които си заслужава да включите тиквата в ежедневното си меню - понижава холестерола и подобрява настроението, грижи се за сърцето и храносмилането, намалява риска от развитие на рак, засилва имунитета, подобрява здравето на очите и още...

Вижте: 

1. Понижава холестерола и подобряват настроението

Не изхвърляйте тиквените семки, те са пълни с магнезий, протеини и фибри. Могат да се включат като лека закуска или да ги гарнирате със здравословни подправки.

Семките могат да помогнат за понижаване на холестерола и да подобрят настроението ви. Препечените тиквени семки съдържат L-триптофан, съединение, което подобрява настроението по естествен начин и е ефективно срещу депресия.

Снимки: RitaE / Pixabay.com

Мисъл на деня