гурме

Тиквата – подценявана супер храна

Снимка: Pixabay.com

С настъпването на есента и наближаването на празника Halloween различни реклами привличат вниманието ни към тиквата. Истината е, че тя заслужава много повече от това да се използва за декорации и забавления.

Нискокалорична, богата на фибри, витамини, протеини и с огромно количество витамин А, тиквата несъмнено може да бъде наречена "супер храна".

Тиквата може да бъде част от менюто ни под различни форми – в суров вид, печена, варена, на пара. Често се появяват спорове дали тя е плод или зеленчук, но експертите категорично я определят като плод.

Подбрахме за вас седем причини, заради които си заслужава да включите тиквата в ежедневното си меню - понижава холестерола и подобрява настроението, грижи се за сърцето и храносмилането, намалява риска от развитие на рак, засилва имунитета, подобрява здравето на очите и още...

Вижте: 

2. Намалява риска от развитие на рак

Тиквата намалява риска от развитие на рак. Магическата комбинация от витамините А и С, желязо и множество хранителни вещества, правят тиквата естествена броня срещу раковите клетки.

Антиоксидантите в тиквата намаляват нивото на оксидативния стрес и затова са мощен фактор за намаляване на риска от рак.

Редовната консумация на тиква намалява риска от развитие на рак на простатата, рак на гърдата и рак на дебелото черво. Консумацията на повече разтворими фибри също е свързана с по-нисък риск от рак на устата, дебелото черво и стомаха.

Снимки: RitaE / Pixabay.com

Мисъл на деня