гурме

Тиквата – подценявана супер храна

Снимка: Pixabay.com

С настъпването на есента и наближаването на празника Halloween различни реклами привличат вниманието ни към тиквата. Истината е, че тя заслужава много повече от това да се използва за декорации и забавления.

Нискокалорична, богата на фибри, витамини, протеини и с огромно количество витамин А, тиквата несъмнено може да бъде наречена "супер храна".

Тиквата може да бъде част от менюто ни под различни форми – в суров вид, печена, варена, на пара. Често се появяват спорове дали тя е плод или зеленчук, но експертите категорично я определят като плод.

Подбрахме за вас седем причини, заради които си заслужава да включите тиквата в ежедневното си меню - понижава холестерола и подобрява настроението, грижи се за сърцето и храносмилането, намалява риска от развитие на рак, засилва имунитета, подобрява здравето на очите и още...

Вижте: 

3. Подобрява храносмилането

Вече отбелязахме, че тиквите са добър източник на фибри и затова подпомагат доброто храносмилане.

Консумацията на този плод е чудесно допълнение към всяка здравословна диета, тъй като влакнините намаляват риска от затлъстяване, като същевременно увеличават усвояването на хранителни вещества.

Тиквата е съставена предимно от вода (около 90%), като това е полезен бонус за поддържане на нормалното движение на червата.

Снимки: RitaE / Pixabay.com

Мисъл на деня