гурме

Тиквата – подценявана супер храна

Снимка: Pixabay.com

С настъпването на есента и наближаването на празника Halloween различни реклами привличат вниманието ни към тиквата. Истината е, че тя заслужава много повече от това да се използва за декорации и забавления.

Нискокалорична, богата на фибри, витамини, протеини и с огромно количество витамин А, тиквата несъмнено може да бъде наречена "супер храна".

Тиквата може да бъде част от менюто ни под различни форми – в суров вид, печена, варена, на пара. Често се появяват спорове дали тя е плод или зеленчук, но експертите категорично я определят като плод.

Подбрахме за вас седем причини, заради които си заслужава да включите тиквата в ежедневното си меню - понижава холестерола и подобрява настроението, грижи се за сърцето и храносмилането, намалява риска от развитие на рак, засилва имунитета, подобрява здравето на очите и още...

Вижте: 

6. Подкрепа на имунната система

Този чудесен плод е много богат на витамин С, а това го прави подходящ за засилване на имунната ви система, особено в студено време. За да запазите високите нива на витамин С, предпочитайте сурова тиква – под формата на сок или салата.

Пептидите в тиквените семки имат антимикробен ефект. Заради високото съдържание на бета-каротин (който се преобразува във витамин А в организма), консумацията на оранжеви тикри повишава белите кръвни клетките.

Тези наши "естествени убийци" се борят със заболявания, включително инфекции на ушите, пикочния мехур и бъбреците.

Снимки: RitaE / Pixabay.com

Мисъл на деня