цветно

Благовещение е

Фрагмент от "Благовещение" в Третяковска галерия, Москва

Благовещение е!

На този голям християнски празник се отбелязва възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос.

"Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените" така Архангел Гавриил се обръща към Мария.

Този ден се почита от жените и майките, които дева Мария закриля. До налагането на атеизма след 1944 г. на Благовещение се е чествал и Денят на майката.

Честит имен ден!

Имен ден празнуват всички с името Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Вангелия, Ева, Евангелина и др.

Народни вярвания и традиции

Корените на народния Благовец се губят далече назад във времето – в предхристиянската епоха и езическата обредност, съхранена и обогатявана през годините. Разположен съвсем близо до астрономическото настъпване на пролетта, празникът обединява различни ритуали, предназначени за посрещането на новото начало.

В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата.

Според народните поверия след Благовещение всеки гледа да излиза от къщи сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде през цялата година сит и с пари. Вярва се, че ако някой види най-напред щъркел, който не лети, а лежи или ходи, недобро ще го сполети.

Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв (каква) ще вземе.

В този ден се извършват дейности с насърчаващо значение, което приписват на празника. Сеят зеленчуци и присаждат плодните дръвчета, за да са "благи", "плашат" овошките, които не дават плод, бележат агнета и ярета, защото се вярва, че по-малко ще ги боли. Пчеларите отварят кошерите и пускат пчелите, за да събират сладък мед.

Според поверието на този ден излизат самодивите и самовилите. "Събуждат се и излизат от дупките" змиите и гущерите. В тази връзка се изпълняват редица обредни действия, които според народните вярвания имат предпазваща и прогонваща сила. Преди изгрев палят огън на едно или на три места или по всички ъгли на двора и слагат говежда тор да пуши и прогонва влечугите.

Деца и възрастни удрят тенекии и звънци и с тичане обикалят двора и къщата. Тези действия са съпроводени с изричането на:

"Бягайте, змии и гущери, днеска е Благовец" или "Бягайте, змии, Благовец ша ва затисне" и др. под. Като прескачат огъня, момците си пърлят леко краката, за да не ги хапят змиите през лятото. Пак за предпазване жените не шият ­ "да не ги дупчат змиите", не месят хляб, "че ще се свие змия на него".

Според народните вярвания на този ден по-леко и бързо зарастват всички рани, затова често именно на празника се дупчат ушите на малките момиченца.

Почистването на къщата и паленето на огньове също е задължителна част от празника. Рано сутринта на Благовец се изхвърлят навън боклуците и ненужните предмети. Пали се огън, който прескачат всички, като се стараят добре да опушат босите си крака – вярва се, че това също предпазва от змийските ухапвания през лятото.

Много са и иманярските легенди - съществува поверие, че на този ден над заровените съкровища излиза син пламък. В нощта срещу празника иманярите обикаляли по полета и могили, с надеждата да видят чудния знак.

Част от народните вярвания за Благовещение откриваме в забавния разказ на Ран Босилек "Юнаци"

Празнична трапеза

Макар по време на Великия Пост на Благовещение се яде риба и тя е част от празничната трапеза. По традиция често се приготвя рибник – риба с ориз. Празникът съвпада с началото на пролетта и затова традиционно се приготвят ястия със зеленолистни (коприва, спанак, лапад и др.).

Приготвя се и празнична пита, която се намазва с мед и се раздава на близки за здраве.

Предлагаме ви няколко интересни рецепти за празничната трепеза:

Скумрия на фурна "Ропотамо"

Сьомга с портокалов сос

Треска със сушени домати и кайсии

Скумрия в хартия

Печен маринован лаврак с ароматни билки

Източник: БНР, Уикипедия

Мисъл на деня