гурме

Toп 50 алкални храни и техните здравословни ползи. Алкална диета

Илюстрация: stanimirmihov.com

Алкални храни – кои са те, какви здравословни ползи носят и какви са основните заблуди, свързани с алкалните диети.
Какво е рH? – определение, алкални храни.

pH (potential hydrogen или "потенциален водород") е показател, който измерва съотношението на положително заредените водородни йони (киселинни) и отрицателно заредените (алкални), в един разтвор.

Човешкият организъм поддържа постоянно рН на кръвта и извънклетъчната течност от 7,4. Това pH се смята за неутрално с много лека алкалност (7 е неутрално рН, по-ниско от 7 е киселинно, над 7 е алкално).

Храни, които изместват стойностите на pH в алкална среда, наричаме алкални храни. А такива, които намаляват pH стойностa в организма ни, наричаме киселинни.

Приемът на алкални храни помага на тялото ви да се поддържа в алкално състояние, като по този начин:

- Повишава енергията и обмяната на веществата;

- Подпомага храносмилането, понеже зеленчуците съдържат много храносмилателни ензими и фибри;

- Засилва имунитета, стимулира оздравителните и регенерационни процеси в тялото.

Поддържането на постоянство на средата на организма се нарича хомеостаза. Това означава, че всички системи и процеси функционират в посока да поддържат оптимални стойности на pH. Показателите, по които се съди за КАС (киселинно-алкалното състояние) са pH, концентрация на кислород, въглероден диоксид, излишък на основи, бикарбонати и др.

Какви са нормалните стойности на показателите на КАС?

рН – 7,36-7,44 log/mol
рСО2 – 4,7-5,99 кРа или 35-45 mm Hg
рО2 – 10,7-13,3 кРа или 80-100 mm Hg
Стандартни бикарбонати (SB) – 21-25 mmol/l
Излишък от бази (BE) – от -2,5 до +2,5 mmol/l

Как работи киселинно-алкалният баланс в организма ни?

Всяка храна, която приемаме в тялото ни, води до киселинност или алкалност. Дали една храна е алкална или киселинна се определя от минералното ѝ съдържание. Така например едни от алкално-образуващите елементи са калий, натрий, магнезий, калций, желязо, а киселинно-образуващи са фосфор, сяра, хлор, йод, манган.

С всяка внесена храна в тялото ни, ние променяме киселинно-алкалната среда – ако приемаме храна с киселинно pH това означава, че внасяме киселинност. При прием на киселинообразуваща храна, организмът започва да издърпва от запасите ни алкални елементи, за да може да неутрализира тази киселинност и да запази неутралното pH на кръвта и течната среда.

Оттук следва, че това какво има в чинията ни, всъщност има голямо значение за оптимално функциониране на нашия организъм.

Как да регулираме алкално-киселинния си баланс:

При прием на силно киселинна храна, може да добавим и силно алкална, за да постигнем баланс. Например, за една свинска пържола, добър вариант за баланс е голяма салата, включваща високо алкални зеленчуци (спанак, броколи, авокадо);

Като избягваме или редуцираме храни, които имат високо киселинен състав;

Като спортуваме и се движим повече – по този начин метаболизмът ни ще се ускори и тялото ни ще обработва и използва храната по-ефективно.

Алкална вода

Лесен начин да се възстанови киселинно-алкалният баланс в организма е приемът на високо алкална вода, т.е. pH е добре да варира между 9,5-10. Голямото количество отрицателно заредени йони я прави мощен антиоксидант. В допълнение, пиенето на йонизирана алкална вода може да помогне за неутрализирането на киселините и да изчистването на свободните радикали от тялото.

На българския пазар може да се намерят различни йонизатори за алкална вода. Ключов фактор при избор на такъв е окислително-редукционният потенциал – ORP. Той трябва да бъде с ниски стойности (от -400mV до -500mV), за да може да се достигнат желаните рН (9,5 – 10,0) на водата.

Другият лесен начин за алкализиране на вода са каните за пречистване на вода.

Как да измерим pH в организма си?

Много лесен начин за измерване на киселинно-алкалния баланс в организма са pH тест лентите – намират се в био магазини и в някои аптеки. С тях чрез тест на урина или слюнка можете да получите информация в какви граници е вашето моментно pH

Алкална диета – основни храни

За да осигурим балансирана диета на организма си, тя е препоръчително да бъде съставена от приблизително 60-80% алкални и 20-40% киселинни храни.

Алкалната диета набляга на консумирането на зеленчуци и някои видове плодове – тя е предимно вегетарианска.

Месото, яйцата, алкохолът, кафето, пържените храни (и други преработени храни), захарта и содата спадат към групата на киселинните храни. В случай, че те присъстват в менюто ви често, можете да включите повече салати и зеленчуци, за да се запази киселинно-алкалният баланс в организма ви.

Храни, с алкален характер са:

Лимон

Дали една храна е киселинно-образуваща не следва от това дали е кисела.

Лимоните не само попадат в графата на алкалните храни, но и са една от храните, внасяйки най-много алкалност поради високото ниво на алкални микроелементи. Приемът им помага да се балансира рН на организма и също така осигурява много други лечебни ползи: поради високото съдържание на витамин C – помага при грип и настинки; влиза в ролята на детоксикатор на черния дроб; има анти-бактериални свойства, с което предотвратява много заболявания.

Кокос

Любопитно е, че за да влезе вода в кокосовия орех, тя се просмуква между множество фибри и бива "филтрирана" през черупката му в продължение на почти девет месеца. Така образувалото се кокосово мляко е най-богата на електролити напитка в природата.

Към днешна дата има над 1500 проучвания, доказващи, че кокосът е една от най-здравословнитe храни на планетата. Ползите от приема му надхвърлят това, което повечето хора осъзнават, тъй като полученото от него мляко (изработено от копра - месестата част, ядката на кокосовия орех) – е истинскa суперхрана.

Важно е да споменем, че кокосовото олио не е палмово масло, макар че има абсолютно същия тип кулинарни приложения. Заема ключова роля при алкалните храни, тъй като е единственото олио, което не се окислява при пържене, т.е. запазва алкалният си характер при обработка.

Ананас

Може би един от най-добрите избори сред плодовете, ако искате да повишите алкалността в организма си. Този вкусен тропически плод е зареден с много витамини и минерали, които са от съществено значение за доброто здраве. Често се използва като естествено средство за лечение на кашлица, настинки, зъбобол, артрит и храносмилателни нарушения.

Морков

Морковът е добър източник на витамин А и осигурява много впечатляващи защити за тялото, като противоракови, анти-стареещи и също така може да способства за предотвратяване на сърдечните атаки.

Морковът е добър за зрението, тъй като бета-каротинът в него редуцира риска за макулна дегенерация с 40%. (Когато чувствителните на светлина клетки в макулата постепенно спират да функционират и рано или късно умират).

Цвекло

Цвеклото е високо антиоксидантен зеленчук, който е изграден от хранителни вещества, които почистват и спомагат детоксикацията на черения дроб. Помага – както на физическото, така и на психическото здраве, като почиства тялото и осигурява необходимата му енергия за лечение на депресия.

Съдържащите се в цвеклото хранителни вещества като бетаин (Betaine), пектин и беталаини(растителни пигменти, от които всъщност идва червеният му цвят) имат мощни противовъзпалителни и фунгицидни свойства.

Канела

Като добър източник на калций, желязо, манган и фибри, канелата спада също към списъка с алкалните храни.

Може да се използва при готвене, печене и допълнително овкусяване, а също така е широко използвана като естествено средство за лечение на здравословни проблеми.

Помага за понижаване на холестерола, регулиране на кръвната захар, лечение на инфекции, предотвратяване на рак, облекчаване на артрит и подобряване на мозъчната функция.

В допълнение към този списък, в таблицата отдолу може да се запознаете по-подробно с други алкални и киселинни храни.

Илюстрация: stanimirmihov.com

Списък с алкални и киселинни храни:

Cъбития

Мисъл на деня