гурме

Toп 50 алкални храни и техните здравословни ползи. Алкална диета

Илюстрация: stanimirmihov.com

Алкални храни – кои са те, какви здравословни ползи носят и какви са основните заблуди, свързани с алкалните диети.
Какво е рH? – определение, алкални храни.

pH (potential hydrogen или "потенциален водород") е показател, който измерва съотношението на положително заредените водородни йони (киселинни) и отрицателно заредените (алкални), в един разтвор.

Човешкият организъм поддържа постоянно рН на кръвта и извънклетъчната течност от 7,4. Това pH се смята за неутрално с много лека алкалност (7 е неутрално рН, по-ниско от 7 е киселинно, над 7 е алкално).

Храни, които изместват стойностите на pH в алкална среда, наричаме алкални храни. А такива, които намаляват pH стойностa в организма ни, наричаме киселинни.

Приемът на алкални храни помага на тялото ви да се поддържа в алкално състояние, като по този начин:

- Повишава енергията и обмяната на веществата;

- Подпомага храносмилането, понеже зеленчуците съдържат много храносмилателни ензими и фибри;

- Засилва имунитета, стимулира оздравителните и регенерационни процеси в тялото.

Поддържането на постоянство на средата на организма се нарича хомеостаза. Това означава, че всички системи и процеси функционират в посока да поддържат оптимални стойности на pH. Показателите, по които се съди за КАС (киселинно-алкалното състояние) са pH, концентрация на кислород, въглероден диоксид, излишък на основи, бикарбонати и др.

Какви са нормалните стойности на показателите на КАС?

рН – 7,36-7,44 log/mol
рСО2 – 4,7-5,99 кРа или 35-45 mm Hg
рО2 – 10,7-13,3 кРа или 80-100 mm Hg
Стандартни бикарбонати (SB) – 21-25 mmol/l
Излишък от бази (BE) – от -2,5 до +2,5 mmol/l

Как работи киселинно-алкалният баланс в организма ни?

Всяка храна, която приемаме в тялото ни, води до киселинност или алкалност. Дали една храна е алкална или киселинна се определя от минералното ѝ съдържание. Така например едни от алкално-образуващите елементи са калий, натрий, магнезий, калций, желязо, а киселинно-образуващи са фосфор, сяра, хлор, йод, манган.

С всяка внесена храна в тялото ни, ние променяме киселинно-алкалната среда – ако приемаме храна с киселинно pH това означава, че внасяме киселинност. При прием на киселинообразуваща храна, организмът започва да издърпва от запасите ни алкални елементи, за да може да неутрализира тази киселинност и да запази неутралното pH на кръвта и течната среда.

Оттук следва, че това какво има в чинията ни, всъщност има голямо значение за оптимално функциониране на нашия организъм.

Как да регулираме алкално-киселинния си баланс:

При прием на силно киселинна храна, може да добавим и силно алкална, за да постигнем баланс. Например, за една свинска пържола, добър вариант за баланс е голяма салата, включваща високо алкални зеленчуци (спанак, броколи, авокадо);

Като избягваме или редуцираме храни, които имат високо киселинен състав;

Като спортуваме и се движим повече – по този начин метаболизмът ни ще се ускори и тялото ни ще обработва и използва храната по-ефективно.

Алкална вода

Лесен начин да се възстанови киселинно-алкалният баланс в организма е приемът на високо алкална вода, т.е. pH е добре да варира между 9,5-10. Голямото количество отрицателно заредени йони я прави мощен антиоксидант. В допълнение, пиенето на йонизирана алкална вода може да помогне за неутрализирането на киселините и да изчистването на свободните радикали от тялото.

На българския пазар може да се намерят различни йонизатори за алкална вода. Ключов фактор при избор на такъв е окислително-редукционният потенциал – ORP. Той трябва да бъде с ниски стойности (от -400mV до -500mV), за да може да се достигнат желаните рН (9,5 – 10,0) на водата.

Другият лесен начин за алкализиране на вода са каните за пречистване на вода.

Как да измерим pH в организма си?

Много лесен начин за измерване на киселинно-алкалния баланс в организма са pH тест лентите – намират се в био магазини и в някои аптеки. С тях чрез тест на урина или слюнка можете да получите информация в какви граници е вашето моментно pH

Алкална диета – основни храни

За да осигурим балансирана диета на организма си, тя е препоръчително да бъде съставена от приблизително 60-80% алкални и 20-40% киселинни храни.

Алкалната диета набляга на консумирането на зеленчуци и някои видове плодове – тя е предимно вегетарианска.

Месото, яйцата, алкохолът, кафето, пържените храни (и други преработени храни), захарта и содата спадат към групата на киселинните храни. В случай, че те присъстват в менюто ви често, можете да включите повече салати и зеленчуци, за да се запази киселинно-алкалният баланс в организма ви.

Вкусни предложения как да сe храним, за да стимулираме алкална среда в организма си:

Зареждащо смути – алкална закуска

За 2 порции:

- 1 бр. авокадо
- 1/2 краставица
- 200 мл. бадемово мляко
- 3 с.л. кокосово масло
- по 1 с.л. слънчогледово семе и чиа
- шепа спанак
- 25 г бадеми и 25 г кашу (накиснати от предната вечер)

Енергийни бонбони

- 180 г фурми
- 1 1/4 чаши суровo кашу
- 1/2 чаша изсушен кокос
- 1/2 чаша протеин
- 2 супени лъжици семена от чиа
- 1 лимон
- 1/2 ч.л. хималайска сол
- още половин ч.ч. кокосови стърготини (за овалване)

Разбийте фурмите, кашуто и кокоса в кухненски блендер до получаване на ронлива паста.

Добавете протеина, семената чиа, сока от изцедения лимон и сол.

Разбийте отново, докато не получите хомогенна паста.

Разпръснете кокосовите стърготини на плоска повърхност и от пастата оформете малки топчета, които оваляйте в стърготините.

Какво още?

Страхотен старт на деня дава чаша вода с лимонов сок половин час преди хранене сутрин.

Крем супа от моркови (тиква, броколи); спаначени кюфтенца; печена сьомга със зелен лук и зехтин; зелена салата с рукола, домати, авокадо – подправена с малко зехтин.

14 дни преди започването на алкална диета можете да направите детокс, който изключва консумацията на газирани напитки, алкохол, тлъсто месо, шоколад и изкуствени подсладители. В допълнение е добре да приемате минимум 2л. течности на ден.

Заключение

Алкалната диета се препоръчва, ако имате установен алкално-киселинен дисбаланс или като средство за детоксикация на организма.

Когато се храните качествено и балансирано и към това добавите движение, тялото ви ще се погрижи за всичко останало без да спазвате конкретни строги и рестриктивни диети.

Все пак добавянето на алкални храни към менюто ви винаги е добра идея от здравословна гледна точка.

За повече подобни материали посетете stanimirmihov.com.

Снимка: pixabay.com / StockSnap

Cъбития

Мисъл на деня