Новият Taigo – първото компактно SUV купе на Volkswagen

  • Сподели:
Новият Taigo – първото компактно SUV купе на Volkswagen

Това е Taigo. Новият Taigo Пристигна в България още в края на миналата година и застана гордо в средата на бързо растящата гама SUV модели на Volkswagen. Но изглежда някак по-различно. Някак по-компактно.

Създаден за града, новият Taigo e модел в малкия клас SUV, който обещава практичност и комфорт, облечени в наистина елегантен дизайн. Отличава се с по-висока позиция на седалките, което от своя страна дава много добра видимост за шофьора, без това да нарушава простора на пътниците зад него. Гъвкавата и практична концепция на интериора и улесняващите ежедневието интелигентни решения, съчетани с голямото багажно отделение, осигуряват високо ниво на удобство, което обикновено може да се намери само в по-високите класове.

Taigo предлага нов динамичен дизайн с каросерия тип кросоувър и силует в стила на спортните купета и изразителни форми на каросерията с акцент върху стила, индивидуалността и емоциите. Това е третият модел на Volkswagen на платформата MQB в сегмента A0 след Polo и T-Cross.

Марко Павоне, ръководител на екстериорния дизайн за марката Volkswagen, е отговорен за визията и на новия Taigo. Заедно с брат си  Хосе Карлос, който оглавява дизайн центъра на Volkswagen за региона на Южна Америка, братя Павоне създават множество модели за бранда, включително и първото SUV купе. Характеризирайки се със силни пропорции и впечатляващ купе силует, Taigo е наистина уникален за сегмента си. В профил, той има много прецизни и остри линии, които заедно с големите колела подчертават кросоувър характера. Надвесът отзад е умишлено удължен, за да подчертае функционалността. Спортен, лайфстайл ориентиран, градски и в същото време здрав - това е харизматичният Taigo на бразилския дизайнер, който е продължение на езика на братя Павоне.

Обемът на багажното отделение е впечатляващите 438 литра. Това означава, че въпреки силуета, новият Taigo предлага почти толкова място за съхранение, колкото компактният SUV T-Cross с падаща задна седалка (385 до 455 литра).

Дизайнът на предницата и задницата са отличителни в семейството на моделите A0. Всички външни светещи елементи - от фаровете до задните светлини, са стандартно оборудвани с LED технология. Благодарение на новия дизайн на осветлението, това прави особено впечатляващ дневен и нощен светлинен подпис. От ниво Style нагоре Taigo идва с IQ.LIGHT LED матрични фарове със светеща линия на радиаторната решетка стандартно. Това напомня много на ID моделите на Volkswagen, както и на новите Golf, Arteon, Tiguan Allspace и Polo. Светещата лайстна отзад пък подчертава характера и ширината на новия Taigo.

Отвътре веднага се забелязват иновативните прибори за управление на функциите - модерни сензорни панели и плъзгачи за контрол на настройките на опционалната климатична инсталация Climatronic Touch. Индивидуални акценти в дизайна допринасят за ярката индивидуалност на модела - покрив в контрастно черно лаково покритие Roof Pack и изключителен интериорен дизайн пакет Visual Green.

Моделът е изцяло дигитализиран и винаги онлайн – стандартно е оборудван с Digital Cockpit и най-ново поколение онлайн инфотейнмънт системи MIB3. Отвътре веднага се забелязват модерните сензорни панели и плъзгачи за контрол на настройките на опционалната климатична инсталация Climatronic Touch. Акценти в дизайна допринасят за ярката индивидуалност на модела - покрив в контрастно черно лаково покритие Roof Pack и изключителен интериорен дизайн пакет Visual Green.

И като повечето неща на този свят, и Taigo e такъв, какъвто си го направиш - предлага се в осем цвята на външното лаково покритие. Две стандартни, пет тип металик и едно с перлен ефект, като всички основни цветове на каросерията с изключение на Deep Black могат да се комбинират с контрастен черен покрив с пакета Roof Pack. Размерът на джантите се определя от избраното ниво на оборудване и варира от 16 до 18 цола. Многобройните допълнителни възможности включват голям панорамен покрив с механизъм за отваряне под наклон и с плъзгане, цифров блок на контролните прибори пред водача Digital Cockpit Pro с 10,25-инчов екран, тапицерии на седалките ArtVelour, система за гласово управление на функциите, дизайнерски пакет Black Style при ниво R-Line и озвучителна система „beats“ с мощност 300 Вт и 6 високоговорителя.

Taigo e за онези, които искат да създават собствени тенденции. За хора, които вместо да променят себе си, предпочитат да променят средата. За тези, които показват не само стил, но и характер.