Мишел Йео: "Няма врата, няма ключалка, няма катинар, които да поставите върху свободата на ума ми''

  • Сподели:
Мишел Йео: "Няма врата, няма ключалка, няма катинар, които да поставите върху свободата на ума ми''

Мишел Йео продължава да покорява 2023 г.

Актрисата Мишел Йео беше отличена от френската модна корпорация Kering за постиженията си в киното, като стана тазгодишната носителка на наградата ''Women In Motion''

От учредяването си през 2015 г. наградата "Жени в движение" е посветена на отбелязването и отличаването на жените в областта на културата и изкуството, чиято визия и творчество спомагат за развитието. През 2015 г. френската модна корпорация Kering стана официален партньор на Фестивала в Кан и стартира програмата ''Women In Motion'' с цел да хвърли светлина върху приноса на жените в кинематографията, както пред, така и зад камерата. Оттогава програмата се превърна в предпочитана платформа, която помага за промяна на нагласите и води разговори за статута на жените в изкуството и културата. Чрез наградите си програмата отличава вдъхновяващи личности и млади таланти, а беседите дават възможност на водещи личности да споделят мнения за представянето на жените в избраните от тях професии.

Проблемите с насилието, разнообразието, равнопоставеността и равенството между половете - също са на преден план в грижата на Kering.

Няма да е пресилено, ако кажем, че 2023 г. е годината на Мишел Йео. След като спечели Оскар, Златен глобус и наградите SAG за изпълнението си във филма "Всичко и навсякъде наведнъж", актрисата получи наградата "Жени в движение" за 2023 г. от Kering и Фестивала в Кан. Вечерта се развиваше под звездното небе на Южна Франция на площад "Кастр". От танцьорка до актриса и продуцент, Мишел е известна с това, че чрез творбите си предизвиква стереотипите и никога не се страхува да засегне теми като разнообразието, расизма и възрастовите ограничения. На церемонията тя посвети речта си за приемане на наградата на "всяко малко момиче с големи мечти, на младата жена, която проправя пътя си, на всяка жена на моята възраст, която излиза от кутията, в която е била поставена".

Привличайки вниманието на публиката, тя заяви: "Благодаря на Kering за инициативата "Жени в движение" и за това, че признават важността на женските гласове в изкуството - и че създават тази платформа, за да ги отпразнуват. Неуморната работа, която полагате в инициативите си, насърчавайки правата на жените и равенството между половете, промени света към по-добро. А това, че ме причислявате към тези невероятни новатори, означава много повече, отколкото мога да изразя. 

Изкуството се движи като вода, способна да предизвика голяма красота, но и голяма промяна. През цялата си кариера съм наблюдавала теченията и сега виждам как се обръщат приливите и отливите.
Твърде дълго време ние, жените, бяхме оставяни извън залите и разговорите. Казвали са ни, че вратата за нас е затворена. Е, Вирджиния Улф веднъж каза: "Няма врата, няма ключалка, няма катинар, които да поставите върху свободата на ума ми.'' Аз държа вратата отворена за вас. Никога повече няма да позволим тя да бъде затворена.

Нашите идеи са безкрайни. Страстта ни е безкрайна. И ние дойдохме, за да съборим тази врата."

Йео се възползва от възможността да си спомни за някои от своите емблематични героини, "които са силни, способни и не се страхуват да отстояват себе си. Те ми дадоха толкова много уроци за това как бих искала да се движа по света: с почтеност, с постоянство и най-вече с яростно състрадание", каза тя.

''Все още има много работа за вършене. Предстои ни дълъг път, преди да можем да заявим, че сме равнопоставени. Затова бих искала да кажа: продължавайте да се борите, продължавайте да настоявате, продължавайте да разказвате историите си. Гласовете ви са важни и визията ви е жизненоважна", заключи Мишел.