Зара: ''Не е необходимо една жена да е омъжена, за да се чувства щастлива''

  • Сподели:
Зара: ''Не е необходимо една жена да е омъжена, за да се чувства щастлива''

Това лято певицата навърши 40 години. В навечерието на юбилейния си концерт, който ще се състои на 16 ноември в зала "Крокус Сити", Зара разказа пред Hello Русия с какви мисли посреща новия етап от живота си.

''Спомням си как плаках, когато навърших 17 години - казва Зара. - Струваше ми се, че не знам накъде да поема, че няма да мога да постигна повече в творчески план и че мечтите ми за популярност няма да се сбъднат. Тогава един мъдър човек ми каза, че животът трябва да се измерва не с броя на изживените години, а със събитията, които се случват в него. Всяка година е специална по свой начин: в годината, в която навърших 17 години, завърших с отличие училище и постъпих в университет, в друга година се омъжих и родих първородното си дете, в следващата година издадох солов албум. Сега съм на 40 години. Това е прекрасно число. Аз съм млада жена, но вече с житейски опит. Успяла съм в професията си, имам две готини деца, които растат. И харесвам начина, по който изглеждам.''

Заслугата на гените?

- По-скоро самодисциплина. Поемам голяма отговорност за това как изглеждам на сцената и извън нея. Но всяка сутрин започвам с една проста фраза: "Животът е красив във всичките му форми". Много неща зависят от нагласата и настроението ни. Толкова просто и същевременно толкова сложно.

40 години е дата, която много хора не празнуват...

- На рождения ми ден валеше дъжд. Не съм суеверен човек, но казват, че дъждът преди пътуване е добро предзнаменование. Прекарах вечерта в кръга на най-близките си хора - на вечеря в ресторанта дълго разговаряхме за това, което е скъпо на сърцата ни. Ще видим как ще се развие тази година. Вярвам в добрите хора, верните приятели и любовта. Но също така осъзнавам, че животът е съставен от полутонове, а победата често е предшествана от поражение. Така че няма нужда да се страхувам.

През какъв период преминавате сега?

- Вълнуващ. Подготвям се за голям самостоятелен концерт, който възприемам като нов етап в професионален и личен план. Имам какво да споделя с публиката. Спектакълът, който подготвям, дори не е концерт, а пиеса в четири действия за любовта в различните ѝ проявления. Не само за чувствата между един мъж и една жена, но и за любовта към живота, към моите корени, към децата ми, към професията ми - за това искам да говоря на публиката. Концертът ще бъде съпроводен от симфоничен оркестър. Успях да привлека екип от талантливи и креативни специалисти, които са влюбени в работата си, начело с режисьора Максим Мартинов. Струва ми се, че заедно успяхме да реализираме идеите, които през последните няколко години сглобявах като пъзели.

Имате имидж на изпълнител с безупречна репутация - не ви съпътстват нито гръмки романси, нито скандални раздели. Тази роля на "доброто момиче" помага или ви пречи в живота и кариерата?

- Преди две години някои много влиятелни хора от света на шоубизнеса ми казаха: "Зара, родителите ти са те възпитали твърде неподходящо за шоубизнеса."

Сега общувам с когото си искам, държа се така, както ми харесва, ходя на събитията, на които наистина искам да присъствам, а не на тези, които са полезни за имиджа ми. Не съм принцесата на граховото зърно, мога да си позволя да бъда различна. Например, в работата си съм доста строга. Като ръководител на екип съм взискателна. Не понасям хората да са некоординирани, безразлични, непрофесионални. Музиката е свързана с творчество и дисциплина. Към себе си съм изключително строга, не позволявам на хората да закъсняват, да са мързеливи или болни. Моята професия ме държи в напрежение. Дори когато се разболееш, излизаш и работиш, сякаш нищо не се е случило, но зад кулисите припадаш от безпомощност. Опитвам се да не споделям негативизма, умората и трудностите с публиката - всичко това остава зад кулисите.

Постоянно сте на турнета, като в същото време отглеждате сама двама сина. За такива хора казват - силна жена. Но по някаква причина вие създавате съвсем друго впечатление.

- Традиционно източната жена е родена, за да застане зад силно рамо - да се омъжи, да роди и да се посвети на семейството си. Някога и аз се стремях към същото. Но съдбата имаше други планове за мен. Имам прекрасни синове. Много съм благодарна на бившия си съпруг, с когото поддържаме прекрасни отношения. Не е необходимо една жена да е омъжена, за да се чувства щастлива.

Как балансирате майчинстовото с кариерата в такъв натоварен график?

- Родителите ми ми помагат в отглеждането на децата. Живеем заедно и те са тези, които са с децата, когато съм на турне и на дълги снимки. Да, рядко съм на родителски срещи, но поддържам връзка с всички учители. Децата ми знаят, че винаги съм до тях, че на мен може да се разчита, че винаги ще ги разбера и подкрепя. Не мога да повярвам, че те вече са толкова големи и по-високи от мен. Данка е внимателен и чувствителен. Максим е мъжкар. 

И двамата вече са тийнейджъри - не е лесна възраст.

- Сега за мен е много важно да бъда не само майка, но и приятелка за тях. През лятото синът ми каза, че иска да си боядиса косата, както правят футболистите. Така че отидохме и го направихме. За децата е важно да им бъде позволено да изразяват себе си. Това е определен начин за общуване с външния свят и с връстниците им. Опитвам се да усещам децата си, когато са тъжни, когато искат да замълчат - да не задавам излишни въпроси, да влизам внимателно в диалог.

Каква майка сте вие - добра или строга?

- Винаги съм се смятала за строга майка. Определено съм взискателна, когато става въпрос за отношението им към ученето. За мен е важно да виждам, че те се стремят към знания и постигат добри резултати. Още от най-ранна възраст изучават чужди езици, посещават допълнителни занимания, занимават се активно със спорт. За мен това е принос към тяхното бъдеще. Те знаят колко трудно се печелят пари.

Не ревнуват ли от работата ви?

- Знам, че се гордеят с мен. В момента имам нова песен и Макс се приближи до мен и ми каза: "Мамо, тази песен ми харесва повече от предишната". Виждам колко са доволни, когато ме разпознават по улиците или в кафенетата.

Отлетяхте за снимките за нашето интервю веднага след пътуването си до Нарян-Мар, имахте само няколко часа за сън. Как се възстановявате?

- Източниците на моята енергия са семейството ми и любимият ми бизнес. Понякога ми е достатъчно да остана насаме с мислите си. Обичам да наблюдавам природата, особено сега, когато есента бавно, но сигурно настъпва - любимото ми време от годината. Спортът ми помага да рестартирам. Сега се упражнявам предимно на открито - това е ободряващо и ми помага да се отърва от ненужните мисли.

А какво ще кажете за пътуванията? Успяхте ли да отидете някъде със семейството си тази година?

- През лятото имах натоварен график с концерти. Родителите ми заминаха на море с децата, но аз успях да избягам само за три дни.

Какъв вид почивка предпочитате - активна или възможно най-спокойна?

- Винаги се опитвам да намеря най-интересната програма за децата си. Първите два дни от почивката си спя, а след това обличам красива рокля и отивам да опознавам нови места.

Виждате ли се отново омъжена? Какъв мъж би могъл да бъде до вас?

- Все по-често си мисля, че бракът е дело за младите хора. Докато горят, докато не са толкова добри в осмислянето на живота, докато не са изградили лични граници. Съществуват онези трогателни илюзии, че той ще се промени, че ти ще се промениш и всичко ще бъде наред. Съществува желание да създадете семейство, да бъдете заедно.

С напредването на възрастта и разочарованието всичко това изчезва. Ставате по-силни и искате да бъдете с мъж, който не е по-слаб от вас. Лично аз нямам сили за слаб мъж. Но имам двама сина, родители... Само човек, който споделя моите възгледи за живота и цени уважението в семейството, може да бъде с мен - това е на първо място. Ще е голямо щастие да срещна моя човек.

В много интервюта сте казвали, че мечтаете отново да станете майка.

- Наистина искам да имам дъщеря. И продължавам да мечтая за своя собствена. Осъзнавам, че възпитавам момчетата си за съпруги, за други момичета.

Какво ще е отношението ви към бъдещите ви снахи?

- Мисля, че ще се отнасям към тях с разбиране. За мен като майка най-важното е семействата на моите момчета да са изградени върху любов и уважение един към друг. Какво може да бъде по-важно от това?

Виж още