Шедьовърът ''Scarface'' и неговите емблематични цитати

  • Сподели:
Шедьовърът ''Scarface'' и неговите емблематични цитати

''Scarface'' е една от най-запомнящите се роли на Ал Пачино, а филмът със сигурност има и забележити цитати, които си струва да се припомнят.

Шедьовърът на Брайън Де Палма от 1983 г., озаглавен ''Scarface'', е пълен с различни малки детайли, а разнообразието от реплики е само един елемент, който допринесе за превръщането на филма в култова класика. Произходът на Scarface може да се проследи до скандално известния Ал Капоне, който е вдъхновител на цялата история.
Действията на Тони Монтана може да са съмнителни (точно като действията на много други герои във филма), но думите му често носят мъдрост и съдържание в себе си.

Нека си ги припомним.

14. "Всичко, което имам на този свят, са моята дума и топките ми!"

След като наркобосът Алехандро Соса разобличава съучастника на Тони, Омар, като полицейски информатор и увисва във въздуха от хеликоптер, той насочва разпита си към Тони, за да разбере дали той е истинската къртица, или просто поредният прикрит наркоман.

Тони веднага отговаря с този цитат, преди да предизвика Соса да работи с него или да направи ход срещу него. Достатъчно е да убеди Соса, че Тони е човек на думата си.

13. "Всяко куче има своя ден."

Когато работодателят на наркобоса на Тони, Франк, се уморява от новооткритата си независимост и амбиция, той планира да го премахне, за да защити империята си. След успешна работа, която се разваля, Тони се завръща, за да се изправи срещу Франк и измамното ченге Бърнстейн, което организира удара.

След като кара Франк да моли за пощада до точката, в която целува обувките на Тони, той е убит от Мани и му е дадена фалшива надежда за втори шанс. Делото е свършено, Тони сяда и изрича този цитат, за да маркира краят на една ера.

12. "Мани: Добре, какво ти предстои?
Тони: Светът, Чико и всичко в него."

Когато Тони започна да прави първите си стъпки в много по-опасен свят, амбицията и арогантността му се засилиха до точката, в която започна да вижда себе си като неудържим. Следва този цитат, който е един от най-популярните във филма.

11. "Нямаш смелостта да бъдеш това, което искаш да бъдеш! Трябват ти хората като мен, за да можеш да сочиш другите с пръст и да кажеш: "Ето го лошия човек!"

Пиян и ядосан Тони се измъква по средата на вечерята и кара съпругата си Елвира да избухне от ярост. Когато хаосът затихва и останалите посетители седят и гледат невярващо в случилото се, Тони се обръща към тях с този цитат.

Това е момент на саморефлексия за Тони, който той изкривява, за да оправдае престъпното си поведение. Вместо да поеме отговорност за нежеланието си да използва американската мечта по положителен начин, той наказва онези, които го гледат отвисоко.

10. "Всеки ден над земята е добър ден."

Въпреки че няма главна роля във филма, Мел Бърнстейн, изигран от Харис Юлин, все пак представя една от най-интересните реплики. Може да се счита за оптимистично и песимистично едновременно.

От една страна е страхотно да мислиш за живота си по такъв положителен начин и да цениш всеки ден, в който не си мъртъв. Но от друга страна, превръщането на оцеляването в крайна цел, е доста глупаво.

9. ''Добре, ето историята. Идвам от улицата и нямам образование.
Но с правилните връзки и правилната жена, няма нещо, което да може да ме спре. Мога да стигна до върха."

С този монолог Тони се чувства длъжен да каже, че не само е идеален за обяснение на неговата история, но и отговаря на живота на много зрители. Не всеки се ражда в добро семейство или получава правилното образование и възможности, но всичко е наред.

Ако познавате средата си и ако познавате правилните хора, можете да извървите дълъг път в живота си. И нещо повече, Тони изтъква важността на някой до теб, който те прави неудържим чрез своята подкрепа, грижа и любов.

8. "На кого да вярвам? На себе си!"

Тъжното в света, и особено в престъпния свят, е, че не можеш да вярваш на никого освен на себе си. Разбира се, това е много по-строго със света, който Тони познава, но има много ненадеждни хора в реалния, извън екрана и непрестъпния свят.
Ако искаш работата да се свърши правилно, тогава си я свърши сам.

7. "Единственото нещо на този свят, което дава заповеди, са топките."

Удивително е колко актуален е този цитат в днешно време, като се имат предвид всички феминистки движения, които подчертават въпросите, свързани с патриархата. За Тони е очевидно, че светът се управлява от мъжете.

Особеното е, че такъв мъжки филм избира да изтъкне с това мнение.

6. "Урок номер едно: Не подценявайте алчността на другия!"

Малка размяна на реплики между двама героя, но стойността ù е толкова голяма, че е поразителна. Франк Лопес, изигран от Робърт Лоджия, първо отбелязва, че не бива да подценявате алчността (или по-скоро способностите) на опонента си.
След това Елвира Ханкок, изиграна от Мишел Пфайфър, добавя, че трябва също да избягвате да се надувате. С други думи, не подценявайте опонента си и не се надценявайте.

5. "Знаеш ли какво е капитализъм?"

За да продължим с темата за търсенето и предлагането, ето страхотен цитат от Тони Монтана за капитализма. Той не открива Америка тук и сега, но също така е съвсем конкретен и точен с изказванията си.

Може да се каже с голяма сигурност, че капитализмът не е от полза за всички. 

4. "Аз съм Тони Монтана! Ако си с мен, значи си с най-добрите."

Тази реплика определям като малко приложима за нашия свят. Тя по-скоро ви помага да разберете по-добре характера на Тони. Точно преди да бъде застрелян, Тони се хвали със собственото си величие, докато все още се опитва да привлече лошите с стрелбата си.

Не е съвсем ясно дали наистина е смел или просто няма какво да губи. Във всеки случай фразата е една от най-емблематичните, които е имал.

3. "В тази страна първо трябва да направиш парите. Когато получиш парите - получаваш властта. А получиш ли нея, печелиш и жените."

Първата много интересна истина, която Тони Монтана разкрива за "тази страна" е последователността, в която човек може да получи най-добрите неща в живота си. Първо, той трябва да прави пари.

Това е от съществено значение за оцеляването и за поддържането на собствения си живот и живота на семейството си в бъдеще. Тогава героят може да получи власт с помощта на тези пари. И след като получи властта, той ще може да получи жени и следователно да създаде семейство, ако иска.

2. "Винаги казвам истината. Дори когато лъжа."

Като част от своя пиянски монолог, след като Елвира го напуска, Тони казва тези две изречения. Той е в ресторант и хората около него току-що са били свидетели на скарването му с Елвира.

1. "Искаш ли да се караме? Добре! Искаш да играеш грубо? Добре! Кажи "Здравей" на моя малък приятел!"

Няма абсолютно никакво съмнение, че това е най-известната и емблематична фраза в целия филм. Сцената е просто фантастична, така че определено ще я запомните, дори ако сте гледали филма само веднъж.

Тони вече е наясно със съдбата си. Знае, че няма да оцелее. Затова решава, че ще убие колкото се може повече хора от нападателите, преди те да свалят него. Той взема снабден с гранатомет M16A1 и стреля с необуздан гняв към тях.