Новият Taigo – впечатляващ дизайн, индивидуалност и емоция от Volkswagen

  • Сподели:
Новият Taigo – впечатляващ  дизайн, индивидуалност и емоция от Volkswagen

2022 е годината, в която автомобилната сцена и ежедневно пътуващите и заети градски хора са готови да приемат нова, поразително елегантна форма на каросерията - най-новото купе на Volkswagen, наречено Taigo. Компактният размер на кросоувъра, отличните функции за свързване, повдигнатата позиция на сядане и впечатляващият пробег го правят идеално превозно средство за ежедневна употреба.

В лицето на новия Taigo, Volkswagen представя своето първо SUV купе в този чувствителен по отношение на цените пазарен сегмент. Напълно новото в този масов пазарен сегмент лайфстайл усещане, придружено от изключително впечатляващото като ниво оборудване на новия модел, със сигурност биха се харесали.

Taigo добавя свеж стил, сериозна доза емоция и индивидуалност в автомобилния клас, познат като сегмент A0. Петместният Taigo се откроява със своя снижаващ се в задната част силует на покрива в стил спортно купе, но елегантната външност не ограничава пространството за главите на пътуващите на задните седалки. С новия модел Volkswagen разширява своята гама от компактни автомобили с предно предаване Polo (хечбек) и T-Cross (SUV), базирани на модулната конструктивна платформа за модели с напречно разположени двигатели (MQB) с още един, трети вариант на каросерията, който доскоро се използваше почти без изключения само от представителите на много по-високите ценови категории. Фокусът при Taigo е поставен върху дизайна, индивидуалността и емоцията.

Стандартното оборудване на новия модел включва предни LED светлини, арматурно табло с изцяло цифрови показания на приборите и инфотейнмънт системи от последното поколение MIB3. Благодарение на всичко това, SUV купето с обща дължина от почти 4,26 метра може да се нарече истински технологичен еталон в своя клас.

Новият модел се произвежда в завода на компанията в Памплона, Испания. Подобно на Polo и T-Cross, новият спортен кросоувър ще се предлага на пазарите в цяла Европа, включително в 28 страни от ЕС, както и в Южна Африка и Турция. В Бразилия Taigo се произвежда и предлага под името Nivus със специфични за местния пазар характеристики и разлики спрямо европейската версия.

Новият Taigo се предлага с допълнителна възможност за частично автоматизирано управление

По отношение на асистиращите системи, новият кросоувър е много близко до моделите на Volkswagen от по-високите пазарни сегменти. Като допълнително оборудване при Taigo се предлага IQ.DRIVE Travel Assist, а новата превантивна система за адаптивен темпомат рACC (автоматичен контрол на дистанцията с отчитане на данните за ограниченията на скоростта и маршрута от навигационната система) и за поддържане на лентата за движение Lane Assist се обединяват в едно с множество други функции и системи, за да формират асистираща система на ново равнище, която позволява полуавтоматично управление с ограничена от системата максимална скорост от 210 км/ч.

При моделите с такава система, част от стандартното оборудване е и новият мултифункционален волан с капацитивни панели, които дават информация дали водачът държи волана с ръце при активен режим на IQ.DRIVE Travel Assist според изискванията на ЕС за автоматизирано шофиране Level 2. Всички версии на изпълнение на Taigo са оборудвани стандартно с асистиращи системи като Front Assist за наблюдение на зоната около автомобила, функция за аварийно спиране в градско движение City Emergency Braking и асистент за поддържане на лентата за движение Lane Assist. Много малък брой модели в този автомобилен клас предлагат сравнима като възможности гама от асистиращи системи за гарантиране на толкова високо равнище по отношение на комфорта и безопасността.

Taigo има три нива на оборудване с индивидуализирани стандартни функции

Life, Style и R-Line. Специалистите на Volkswagen преструктурираха и обновиха нивата на оборудване при всички моделни линии на марката, рационализирайки ги за постигане на по-голяма яснота. Предпочитаните от повечето потребители функции и удобства като предните LED светлини и блокът контролни прибори Digital Cockpit с изцяло цифрови показания, вече са част от стандартното оборудване на Taigo подобно на обновения вариант на Polo. Всички потенциални конфликти при избора между отделните компоненти на оборудването вече са практически елиминирани благодарение на новата структура на нивата на оборудване на Volkswagen.

По този начин гамата изглежда много по-ясна и логично подредена от гледна точка на потенциалния клиент. При новия кросоувър модел структурата на конфигуратора следва Y-образна схема, която започва с много богато оборудваната версия Life и двете върхови изпълнения Style и R-Line. И трите нива на оборудване впечатляват със своите адекватни ценови равнища за българския пазар и могат да бъдат допълнително обогатени и персонализирани с привлекателни пакети оборудване и отделни индивидуални допълнения.

Volkswagen пуска Taigo на пазара като модел с предно предаване и високоефективни бензинови двигатели с максимална мощност 70 кВт (95 к.с.), 81 кВт (110 кВт) и 110 кВт (150 к.с.). Максималната скорост при споменатите варианти е съответно 183 км/ч, 191 км/ч и 212 км/ч, а като в зависимост от двигателя, смяната на предавките се осъществява ръчно посредством 5-степенна/6-степенна механична предавателна кутия или чрез 7-степенна DSG трансмисия с два съединителя. Икономичните бензинови TSI двигатели се отличават с ники нива на емисиите и имат важен принос за прехода към екологично чиста мобилност.