Шеф Алекс Иванчев и барманът Алекс Петков поеха на вълнуващо пътешествие из магичния свят на Glenmorangie

  • Сподели:
Шеф Алекс Иванчев и барманът Алекс Петков поеха на вълнуващо пътешествие из магичния свят на Glenmorangie

След години търсене на най-фините нотки при дестилация и следване на максимата, че ''животът трябва да е просто вкусен'', Glenmorangie събира експертите с най-сръчните ръце и изтънчено небце – Алекс Иванчев и Алекс Петков, за да създадат най-неустоимите десертни коктейли и най-вкусните коктейлни десерти. Резултат от тази колаборация е поредицата от видеа ''Просто ВКУСНО'', които ви запознават с богатата палитра от вкусове на Glenmorangie.

Светът на Glenmorangie е изпълнен с чудеса и вкус. Д-р Бил Лъмсдън, главният отговорник за създаването на вкусните шотландски уискита, има един любим израз, а той е ''Какво ще стане, ако… ?''. Той постоянно предизвиква себе си и екипа си да бъдат смели експериментатори и да превръщат в уискита своите вдъхновения. Подобно на тях шеф Алекс Иванчев и барманът Алекс Петков поеха на вълнуващо пътешествие из магичния свят на Glenmorangie и развихриха фантазията си.

Шеф Алекс Иванчев е един от най-добрите сладкари в България. Той е майстор на съвършените десерти, но и на красивите чинии – обича ярките цветове, елегантните форми, интересните текстури. Въпреки че сладкарството е точна наука, шеф Иванчев смело експериментира с вкусовете в десертите си.

Алекс Петков е талантлив барман, който перфектно знае тайните на класическите коктейли. Но талантът му се крие в създаването на иновативни напитки, микс от качествени съставки, щипка необичайност и необятно въображение.

Това креативно дуо от смели експериментатори създаде 4 десерта и 4 коктейла, вдъхновените от четирите основни вида Glenmorangie: The Original, The Lasanta, The Quinta Ruban, The Nectar d’Or, представени в 4 видеа: Glenmorangie.

Алекс Иванчев и Алекс Петков разказват повече за този наситен с вкусове и аромати свят, и за колаборацията си с Glenmorangie.

Господа, заедно поехте на вълнуващо пътешествие из магичния свят на Glenmorangie. Разкажете ни малко повече за него и за поредицата ''Просто ВКУСНО'',  която ни запознава с богата палитра от вкусове.

Алекс Иванчев: За мен най-интересното беше да съчетаем класическо уиски с малко по-свежи, съвременни вкусове, за да променим представата за консумацията на уиски. 

Създадохте четири десерта и четири коктейла, вдъхновени от четирите основни вида Glenmorangie. Какви вкусове съчетахте и кой от тях е най-смелият, според вас?

Алекс Иванчев: За мен най-смелият беше вкуса на The Lasanta, за който съчетахме шоколад със стафиди, какао и канела с малко по-различни текстури. Най-голямото предизвикателство беше крем от сушени стафиди. Според мен, крайният резултат се получи страхотно.

Алекс Петков: Съчетахме основните пет вкуса, сладко, кисело, горчиво, солено и обединяващия на всички тях ''умами''. 

Пилотният епизод на ''Просто ВКУСНО'' е посветен на The Original, дестилирано за първи път преди повече от 175 г. в Шотландия. С право ли, според вас, се нарича ''уют в чаша''?

Алекс Иванчев: Определено е ''уют в чаша'' с всички нотки, които се усещат като аромати, вкусове и послевкусове. Създава усещане за уют и спокойствие.

Алекс Петков: С такава история и такъв богат вкус, определено е ''любов в чаша''.

Как се съчетава отлежалото уиски с десертите? А с коктейлите?

Алекс Иванчев: Използвах основно класически техники за десертите – пречупени през нашето виждане. Класическите десерти и класическото отлежало уиски вървят ръка за ръка и много добре се комбинират.

Алекс Петков: Определено комбинацията на уиски и десерт е феноменална, но с коктейл и десерт. Тук говорим за друго измерение на вкусовете. 

Какви са тънкостите и тайната при създаването на перфектния десерт и перфектния коктейл?

Алекс Иванчев: Тема, за която можем да напишем цяла книга, но основните правила които използвам, са намирането на баланса между вкусове, текстури и сладост. 

Алекс Петков: За мен правилните пропорции, подходящите продукти и страстта да ги съчетаеш се докосват до това да е ''перфектно''.

Първо десертът или първо коктейлът?

Алекс Иванчев: Хубав въпрос, той е като първо е яйцето или кокошката. В определени ситуации е различно, но вървят ръка за ръка.

Алекс Петков: ЕДНОВРЕМЕННО и двете!

Кои са вашите лични фаворити?

Алекс Иванчев: Нямам конкретен, това е като да кажеш кое е любимото ти дете. Колебая се между две – The Original и The Lasanta.

Алекс Петков: Лично за мен, най-много ми допада Glenmorangie ''The Lasanta''.

Кой е най-смелият експеримент в кухнята и зад бар плота, който сте правили?

Алекс Иванчев: Преди години за едно изложение направих десерт от кисело зеле, кисели краставици, ракия и сланина и се получи уникално. 

Алекс Петков: Хммм, може би първит ми опит за карамелени кошнички, използвах ги за декорация на един коктейл.

Уискитата на Glenmorangie са предпочитани от всички мечтатели, пътешественици и експериментатори. Вие самите за какво мечтаете?

Алекс Иванчев: Определям себе си като много голям мечтател и ми е трудно да събера всички мечти в едно. Една моя мечта е да живея в усмихнат свят и да виждам, че хората са позитивни и усмихнати. Да виждам заредени хора с желание за живот, експерименти и... просто добри хора.

Алекс Петков: Мечтая си за един коктейл с Glenmorangie ''The Lasanta'' на брега на морето!