Мурано и Бурано - две от съкровищата на Италия, които трябва да посетите

  • Сподели:
Мурано и Бурано - две от съкровищата на Италия, които трябва да посетите

Отново сме на тема Италия и отново искаме да ви пренесем сред красотите на тази прекрасна страна. Повечето хора първо искат да посетят най-популярните и уникални градове Рим, Милано, Венеция, Флоренция, Неапол, Пиза.... в които, да не кажем голяма дума, но наистина може да се влюбиш. При това с основание...

Но сега ще ви представим две места в Италия, които определено заслужават внимание и също няма да ви оставят равнодушни - Мурано и Бурано. Двата острова са перфектното бягство за всички, които искат да се пренесат назад във времето към една епоха на вековно майсторство - става въпрос за стъкло и дантела, при това на супер високо ниво.

Ето и повече информация за тези две италиански съкровища, като се надяваме да предизвикаме вниманието ви и много скоро да ги посетите. Може в тях да няма огромни забележителности, в които хора от цял свят се тълпят като луди, но за сметка на това имат собствен чар, който остава за дълго в спомените.

Мурано - островът на стъклото и на пламъците

Преди да започнем с всички интересни факти, свързани с това приказно място, ще посочим къде се намира - Мурано е на около километър и половина от Венеция и представлява архипелаг от няколко малки острова, разделени от канали и свързани чрез мостове. Тук живеят около 5 000 души, които се занимават основно със стъкларство и туризъм.

Щом пристигнете в Мурано, попадате на място, което доста прилича на Венеция. Но... тук обаче всичко е далеч по-спокойно, по-кокетно, гондолите и лодките са по-малко или с други думи - не е чак такава лудница. Мурано е перфектно място за лежерна разходка, по време на която ще се насладите на спокойна средиземноморска атмосфера.

Защо Мурано се свързва със стъклото и как започва всичко?

Мурано е известен по целия свят със стъкларското си изкуство - традиция, запазила се през вековете. В далечното минало е бил рибарско селище, известно и с добива на сол. Нещата се променят през 1291 г., когато във Венеция е забранено производството на стъкло. Причината - пещите на стъкларите често предизвиквали пожари, заради които са изгорели много дървени къщи.

Затова работилниците за производство на венецианско стъкло се пренасят в Мурано, а самият той става известен като "островът на пламъците", заради светлината на безбройните пещи, които всяка нощ огряват небето. Така стъклото се е превърнало в основен поминък на местните жители. Според различни документи обаче, историята на прочутото стъкло започва в Мурано много преди този период - твърдение, което ние може само да споменем...

Майсторите стъклари на Мурано са на изключителна почит, а всеки жител се вписва в Златна книга - ако името ти не фигурира там, нямаш право да се занимаваш със стъкларски занаят. След като всички майстори стъклари се концентрират в Мурано, на тях им се забранява да напускат Венеция без специално разрешение. Въпреки това мнозина успяват да избягат от Италия, изнасяйки в чужбина специфичните техники на занаята си, които са научили.

Смятано за едно от най-добрите стъкла в света, "Murano Glass" дължи голяма част от своята популярност на Анджело Баровиер (1405 - 1460). Той открива венецианския кристал и прави революция в индустрията чрез създаване на фини кристали, които могат да бъдат моделирани в заоблени форми. Днес в Мурано работят най-известните италиански интериорни дизайнери, които създават не просто различни стъклени предмети, а истински произведения на изкуството.

Майсторите могат да сътворят почти всичко от стъкло, в което са вплетени цветни нишки. Известна е техниката "мурине" за производство на изтеглено стъкло, при която различните цветове се напластяват, оформят се като тръбичка и при нарязването им се образуват всевъзможни декорации. Може много да се говори за различните техники, но да се върнем на Мурано като прекрасна туристическа дестинация.

Забележителности

Първо ще започнем с двете живописни главни улици, на които почти на всяка крачка ще видите кокетни магазинчета с предмети от цветно стъкло - полилеи, лампи, вази, чаши, колиета, обеци, цветни животинки, коледни украси и др. Направете подарък както за себе си, така и за своите близки, защото все пак стъклото е запазената марка на острова.

Тук ще ви дадем един важен съвет - преди да купите каквото и да било, уверете се, че е изработено от автентично стъкло, а не е поредната китайска имитация. Срамота е да отидете в меката на стъклото и да си купите някакво жалко подобие. За да сте сигурни в произхода на сувенира, търсете запазения знак "Vetro Artistico Murano", който гарантира, че стъклото е произведено в Мурано по традиционен метод на муранските стъклари.

Не забравяйте да посетите и някоя от многобройните работилници, където ще видите реално как се "издухват" различни съдове от муранско стъкло.

Разхождайки се из уличките на острова, ще попаднете и на няколко забележителности, които са истинско произведение на архитектурното изкуство:

• Дворецът Palazzo Giustinian, където се намира Музеят на стъклото - в него ще се зашеметите от всевъзможни стъклени предмети и фигури - сложете го в списъка с must seen;

• Дворецът Palazzo da Mula - прекрасна сграда, в която са запазени елементи от ХІІ век. В него през лятото са си почивали венецианските патриции;

• Базиликата "Св. Св. Мария и Донато" (Church of Santa Maria e San Donato) - особено впечатляваща е византийската мозайка на пода от XII век, която е подобна на тази в базиликата Сан Марко във Венеция. Разбира се, не може да минем без някоя легенда - твръди се, че там се съхраняват костите на дракон, убит от Св. Донато;

• Църквата "Св. Мъченик Петър" (San Pietro Martire) - построена e през 1503 г., а невероятният й параклис е особено магнетично място;

• Сградата "Кампо Санто Стефано" - известна е с красивата си часовникова кула, която е една от най-посещаваните забележителности.

Освен посещението на магазините за цветно стъкло и различните забележителности на острова, задължително се разходете пеша из китните улици - разстоянията не са големи, а атмосферата е повече от приятна. Често ще попадате на уютни малки заведения, в които може да се насладите на вкусната италианска храна, да изпиете едно капучино или чаша разкошно вино.

Бурано - изобилие от цветни къщички и изящна дантела

След "стъкления остров" Мурано, идва ред на още едно приказно място, което ще остане за дълго в спомените ви - Бурано. Той също представлява архипелаг от няколко малки острова, свързани с мостове и се намира на 7 км от Венеция или на 45 минути разхода с лодка. Подобна разходка определено си заслужава, тъй като ще се насладите на пленителни гледки.

Първото нещо, което ти приковава вниманието в Бурано е върволицата от многобройни плътно прилепени една до друга къщички, боядисани във всевъзможни наситени цветове, с балкони, отрупани с цветя. Дотук нищо кой знае колко необичайно, но тази пъстрота има конкретно обяснение.

Според легендата, която отново не може да пропуснем, това се дължи на рибарите, които прекарвали дни наред далеч от дома. Прибирайки се вкъщи след дълго отсъствие, те лесно разпознавали дома си по конкретния цвят (особено в случаите, в които имало плътна мъгла). Това е и причината, поради която няма къща, която да повтаря цвета на друга.

Интересен факт е, че след като къщата веднъж е боядисана в избран цвят, той не може да се променя. Ако някой иска да го смени по някаква причина, трябва да изпрати молба до правителството, което ще каже какви цветове са разрешени за този парцел...

Това са фактите, но "на живо" изглежда наистина красиво и спокойно място, което е перфектно за релакс и наслада на малките неща от живота. Тази пъстрота превръща Бурано в една от най-разноцветните дестинации в Адриатическо море.

Бурано - един от най-проспериращите дантелени центрове на Европа

Отново според легендите, докато чакали мъжете си да се приберат с улов, техните жени седели пред пъстрите си къщи и усърдно кърпели рибарските мрежи. Така година след година се зародило изкуството на буранската дантела, станала известна по целия свят и превърнала острова в един от най-проспериращите дантелени центрове на Европа.

Каквото е стъклото за Мурано, това е и дантелата за Бурано - запазена марка, символ, както искате го наречете. Венецианската/буранската дантела си съперничи по красота и цена с брюкселската, която отдавна държи челните места.

"Punto in Aria" се нарича специалната техника за създаването на всички видове фини елементи от дантела. Въпреки че вече се използва съвременна техника за масовото производство, може да наблюдавате традиционния процес за ръчно изработване на дантела в различни магазини в Бурано.

Съветваме ви да отделите известно време за това, защото наистина е нещо интересно, което не може да се види навсякъде. Ако искате да се сдобиете с истинска буранска дантела, трябва да имате предвид, че цената никак не е ниска. Но пък си заслужава... Най-доброто място да закупите дантели е на главната улица "Via Baldassare Galluppi".

Бурано става известен със своите дантели през XVI век. Първоначално плетенето на дантела било занимание предимно на знатните дами и монахините. Впоследствие, за да се прехранват, дантела започват да плетат и по-нископоставени жени.

Плетачките използвали различни техники, като впечатление прави "буранската бримка" - при нея моделът е нарисуван на хартия и конецът минава през хартията. След като дантелата е готова, хартията се отстранява.

Забележителности

• Шарените къщички като че ли са достатъчна забележителност – толкова са прекрасни, че сякаш гледаш анимационен филм с ярки цветове, който не искаш да свършва..

• Църквата "Сан Мартино" е символът на Бурано. Впечатление прави наклонената й камбанария, която се нарежда сред най-красивите във Венеция. В църквата посетителите могат да се насладят на сцената "Разпятие", рисувана от Тиеполо. Встрани от църквата, която е единствена на острова, се намира параклисът "Санта Барбара".

• Музеят на дантелата (Museo del Merletto) и кметството също са интересни места, на които може да хвърлите един поглед. Те се намират на площад Пиаца Галупи, кръстен на известния музикант Балдасаре Галупи. Централно място на площада заема статуята на музиканта.

Както в Мурано, и тук не пропускайте лежерна разходка из тесните кокентни улички на острова. Разхождайки се, ще се натъкнете на т.нар. Три моста (Tre Ponti) – дървен мост, който свързва три канала в центъра. Насладете се и на вкусна италианска храна, прясна риба, известните бурански сладкиши...

Ако вече нямате търпение да се докоснете до тези кътчета от Рая, разгледайте изгодното предложение от Sun Travel.

Мурано и Бурано - две от съкровищата на Италия, които трябва да посетите

Мурано се намира на около километър и половина от Венеция и представлява архипелаг от няколко малки острова, разделени от канали и свързани чрез мостове. 

Снимка: pixabay.com / lenalindell20

Мурано и Бурано - две от съкровищата на Италия, които трябва да посетите

Мурано е перфектно място за лежерна разходка, по време на която ще се насладите на спокойна средиземноморска атмосфера.

Снимка: pixabay.com / fxxu

Мурано и Бурано - две от съкровищата на Италия, които трябва да посетите

Базиликата "Св. Св. Мария и Донато" (Church of Santa Maria e San Donato) в Мурано.

Снимка: pixabay.com / EdiHoch

Мурано и Бурано - две от съкровищата на Италия, които трябва да посетите

Красивата часовникова кула на "Кампо Санто Стефано" - една от най-посещаваните забележителности.

Снимка: unsplash.com / Martin Courreges

Мурано и Бурано - две от съкровищата на Италия, които трябва да посетите

Мурано е известен по целия свят със стъкларското си изкуство - традиция, запазила се през вековете.

Снимка: pixabay.com / MAILAI

Мурано и Бурано - две от съкровищата на Италия, които трябва да посетите

Майсторите могат да сътворят почти всичко от стъкло, в което са вплетени цветни нишки.

Снимка: pixabay.com / kaijaalioglu

Мурано и Бурано - две от съкровищата на Италия, които трябва да посетите

В Мурано живеят около 5 000 души, които се занимават основно със стъкларство и туризъм.

Снимка: pixabay.com / llipkind

Мурано и Бурано - две от съкровищата на Италия, които трябва да посетите

Първото нещо, което ти приковава вниманието в Бурано е върволицата от многобройни плътно прилепени една до друга къщички, боядисани във всевъзможни наситени цветове.

Снимка: pixabay.com / lenalindell20

Мурано и Бурано - две от съкровищата на Италия, които трябва да посетите

Впечатляващата пнаклонена камбанария на църквата "Сан Мартино", която може да се види от почти всяко кътче в Бурано.

Снимка: pixabay.com / jackmac34

Мурано и Бурано - две от съкровищата на Италия, които трябва да посетите

Бурано изглежда наистина красиво и спокойно място, което е перфектно за релакс.

Снимка: unsplash.com / Luca Bravo

Мурано и Бурано - две от съкровищата на Италия, които трябва да посетите

Пъстротата на Бурано го превръща в една от най-разноцветните дестинации в Адриатическо море.

Снимка: pixabay.com / audreycharlet2017

Мурано и Бурано - две от съкровищата на Италия, които трябва да посетите

Цветно, пъстро, зареждащо...

Снимка: pixabay.com / lenalindell20