Въвеждане в хипноза

  • Сподели:
Въвеждане в хипноза

Добре е помещението, в което ще се провежда хипнозата, да е с приятна стайна температура, да е тихо и необеспокоявано за времето на хипнозата. Светлината е приглушена, мястото - стол, фотьойл или диван - да е комфортно, приятно. За предпочитане е човек да е сит, да не изпитва глад.

Няма правило дали сутрин или вечер е по-подходящо, нито дали да е изморен човек или отпочинал. Има значение желанието на този, на който предстои хипноза, да го прави осъзнато, да го иска, да е готов да се отдаде 100% на процеса, който предстои.

Когато се съзададе точна времева рамка, в която се прави хипноза, в точно определен ден и час от седмицата, от деня, тялото има памет и в един и същи час то само изпада в хипноза, в състояние на отпуснатост и спокойствие. Защото хипнозата не е нищо друго, освен отпуснатост и пълно спокойствие.

Хипнозата не е сън. Тя е състояние на унесеност, което се нарича транс.

Процесът на въвеждане в хипноза продължава толкова дълго, колкото е нужно на човек да се довери и да се отпусне. Опитният хипнотерапевт разпознава някои признаци на навлизане на човек в хипноза - разфокусиран поглед, умора в мускулите и движения в очната ябълка.

Зениците се разширяват, сякаш започваш да виждаш размазано, двойно и някак естествено очите се затварят. Тези клепачи натежават дотолкова, че човек има нужда да ги освободи, да ги отпусне. Това, което хипнотерапевтът говори и това, което става наистина, човек осъзнава като съответствие. Сякаш постепенно полето на съзнание се стеснява.

Човек чува само гласа на хипнотизатора и всеки друг шум остава като фон. Заобикалящият свят изчезва. Гласът е монотонен, все по-бавен, все по-различен. Постига се състояние на отпуснатост посредством словесни внушения - това тяло става все по-отпуснато и все по-релаксирано… Думите и техният заряд допринасят до създаване на общата атмосфера - почивка, транс.

Внушава се сънливост, състояние, близко до съня. А когато заявката на човек е работа с болка, се внушава изчезване на главоболие, изчезване на болка и др., до внушения за добро разположение на духа, тялото, душата и оттам - на красиви мисли и идеи за справяне.

Въвеждане и извеждането в хипноза става бавно, плавно, постепенно. Ако на влизане хипнотизаторът брои от 1 до 10, на излизане брои в обратния ред - от 10 към 1.

При излизане от хипноза се внушава изчезването на умората, на сънливостта и идване на енергичност, бодрост и ведрост в човека, с мисли и идеи какво му предстои в следващите часове.

Хипноза

Хипноза 9: За самоувереност

Още по темата на Курс обучение "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".