Изложба живопис на Ренета Павлова - ''Винаги има цветя за тези, които искат да ги видят''

  • Сподели:
Изложба живопис на Ренета Павлова - ''Винаги има цветя за тези, които искат да ги видят''

Темата на изложбата не случайно заимства цитат на един от най-известните представители на модерното изкуство – Анри Матис. В тази експозиция натюрмортите с цветя преобладават. Един разговор с професор Владимир Иванов по повод кръговратите в изкуството, предизвиква желанието на Ренета да вмъкне в своите картини леки провокации – препратки към известни творби.

Това им придава загадъчност и допълнителен чар.
Големите сътресения в света винаги са били катализатор на промени в изкуството. И точно когато всички предричат, че то навлиза в задънена улица и започва да се обезличава, от пепелта на разпада му покълват нови течения, идеи и вдъхновение.

С „Черният квадрат” Малевич, поставя своеобразна точка в изобразителното изкуство, стремейки се да зачеркне дотогавашната култура, стигайки до пълен пластичен лаконизъм – квадратът е нулева форма, а черното е не цвят, а пустотата на небитието.  Стотина години по-късно италианецът Маурицио Кателан поставя добре узрял банан, залепен на стената с тиксо и успява да го продаде за шокиращо висока сума – 150 000 долара.

Бананът се припознава, като символ на консуматорското ни, преситено общество, неспособно да създаде нещо трайно, което ще остави следа през годините, като намек за произхода на човека и връщането му към неговата първичност – прехраната. Ренета Павлова ни въвлича в провокация, вмъквайки в една от най-популярните творби на холандския художник Йоханес Вермеер ван Делфт „Момичето с перлената обица”,  бананът на Маурицио Кателан.  

В първият момент шокът от закачката е неминуем. Но той е израз на отношението на художника - Ренета Павлова към елементарния опит за привличане на внимание, какъвто е този на италианеца Кателан. 
Веднъж отворена, вратата на провокациите отвежда авторката в друга посока – да вмъква в картините си елегантни препратки  към известни творби на импресионисти. Така един от многобройните сюжети от слънчогледи на Ван Гог, кротко „позира” в натюрморт със слънчогледи и ябълки. На пръв поглед няма никакво сходство, защото композицията на авторката е съвсем различна. Това, което асоциира с Ван Гог, е  усещането. Както в неговата творба, така и в картината на Ренета, липсва онази застиналост, характерна за натюрморта. В изобразяването на цветовете и листата отсъства преднамерена аранжировка, те са изразени със свободна четка и замах, и създават чувството, че са раздвижени от вятър. 

Ренета Павлова си позволява и интересна заигравка с една от десетте най-известни картини на Пикасо – „Любителката на абсент”. Тук асоциацията е по-завоалирана, като е заимстван само елемент от картината / характерната бутилка абсент и чашата/ , които са пренесени в неангажиращ натюрморт с цветя. Решен с синя тоналност, той напомня за синия период в творчеството на Пикасо.

Наред с прекрасните си композиции с цветя, Ренета Павлова поднася още две изненади, които водят към Клод Моне и Анри Матис. Искрено се радвам на нейното желание да направи една интересна и провокативна изложба, напомняйки ни за истински стойностни творби и творци, белязали историята на изкуството. Тя е млад и изпълнен с енергия художник, който успешно експериментирайки с различни техники и стилове, и търсеща своя характерен почерк. В изложбите си винаги показва добро владеене на техника и мярка, както и завидно трудолюбие. Вярвам в нейния път и съм щастлива, че вече седем години е част от представителния афиш на галерия „Арт Маркони”.

Ваня Маркова – галерия „Арт Маркони”