Стейси Кент за първи път в България - едно интимно преживяване

  • Сподели:
Стейси Кент за първи път в България - едно интимно преживяване

Стейси Кент за първи път в България в една интимна вечер, споделена чрез висотата на интелигентност и професионализъм, на чувства и мечти.

"Моля, не снимайте по време на концерта, това е и молба на Стейси Кент." След тези думи организатърът на Plovdiv Jazz Fest Мирослава Кацарова завърши увода на вечерта и останахме със затаен дъх в очакване.

Тя покани на сцената в Дом на Културата "Борис Христов" в Пловдив американската джаз певица Стейси Кент. Сред Оркестъра на Опера Пловдив, заедно с музикантите, с които пътува на турнето си, тя бе посрещната от бурни овации.

Срещнахме на живо певица, която сме съпреживявали, изучавали и чието творчество е споделяно мнобройни пъти с топлота и искреност, което притежава дълбоко съдържание.

Романтичното отношение на Стейси Кент към изкуството, живота и към нейния съпруг, с когото споделят сцената, много лесно ни улавя в топлотата на музикалната прегръдка. Нейната усмивка е толкова лична, че сякаш бяхме поканени не на концерт, а на гости в техния хол у дома в Англия.

Джими Томлинсън, британският саксофонист, продуцент, композитор и аранжор определено е човек, когото веднага всички заобичват. Изключително естествени, непринудени, те въвлякоха публиката в атмосфера, в която сякаш музиката и песните, текстовете и мелодиите бяха създадени само за момента, за общуването тук и сега.

Когато Стейси Кент пее, тя разказва, споделя. По едно време се сещаш защо телефоните са изключени и че това интимно преживяване не може да бъде заснето и предадено.

Най-новият ѝ албум, който тя представи на българската публика, I Know I Dream: Orchestral Sessions (2017 г.), е записан с участието на 50 симфонични музиканти от световна класа. Музиката прозвуча точно толкова заклинателно и на българската сцена с Оркестъра на Опера Пловдив.

Тя пя песни на английски, френски и на португалски език. Звучеше с много фино отношение към детайла на изказа, към всяка нотка. Вдишването и издишването на Стейси Кент има своя дълбок смисъл в песента и комплексно артистично отношение към музикалните композиции.

Изяществото на многоезичния ѝ савоар допринася за удоволствието от това да ни поведе през песни за любов, моменти на носталгични размисли и изрази на радост като експертен екскурзовод. В параметрите на естетиката на Стейси стои минимализмът.

Тази изчистена философия с подход "по-малкото е повече", чухме в музиката тази вечер. Носителят на нобелова награда за литература Казуо Ишигуро, с когото си сътрудничат от години, казва за Стейси Кент:

"В много отношения нейният подход като певица е близък до моя подход като писател: когато я слушам да пее, чувствам, че тя улавя усещането за вътрешния свят на човека. Това е нещото, което ме привлича у нея като писател, тъй като съм свикнал да пиша в първо лице; слушайки това, което някой мисли за себе си, улавяйки боязливото колебание и кратките приливи на ентусиазъм. А много велики певици не правят това" (превод Таня Иванова).

И наистина, неусетно от целия приток от звуци се получава повече затъмнение на светлините и изостряне на емоционалното усещане и чувствителността по опианяващ начин.

Тя сподели, че ѝ е изключитно приятно да бъде в България. Когато концертът дойде към своя край, Стейси Кент обеща да се върне отново. Харесва страната ни и цени отворените сърца тук.

С искреност, изключително интелигнетната Стейси Кент се извини за английския език, на който говореше. Това беше символ на уважение към различните култури по света.

И завърши симфоничното джаз пътуване с песента Double rainbow.

А за нас остана първокласният материал, който бе подаден в съзнанията ни.

Публиката остана права на крака, обединявайки ритъма на ръкопляскане, в знак за бис.

Концертът, който се проведе на 28 декември беше под диригентвото на Рикардо Карейро. Така се случи една необикновена вечер, превърната в духовно израстване, благодарение на програмата Jazz Simphony, по покана на Държавна опера Пловдив и със съдействието на Plovdiv Jazz Fest.