10 Дзен принципа

  • Сподели:
10 Дзен принципа

Дали сме в състояние да променим чертите от характера си, които не харесваме, с помощта на съвети от философията на Дзен будизма? Сами ще се убедите, че те всъщност представляват съвсем лесно приложими житейски принципи. Достатъчно е да имаме желанието да подобрим собственото си душевно състояние към по-хармонично и нагласата си към обкръжаваща ни среда към по-положителна. Впоследствие това ще помогне не само на психическото, но и на физическото ни здравословно състояние.

1. Ако обичаш един човек, не се опитвай насила да промениш личните му принципи. Ти не бива да нарушаваш границите на вътрешния му свят.

2. Спрете да мислите за това как да получите любов и започнете да давате. Давайте и ще получавате. Няма друг начин.

3. Започнете да живеете. Не се подготвяйте постоянно за живота, който ви предстои в бъдеще.

4. Всички страдания произтичат от факта, че напълно забравяме, че трябва да живеем. Вместо това, всеки ден ставаме и извършваме едни и същи дейности, които нямат отношение към целта на живота ни.

5. Ако искате да живеете, научите следното нещо. Приемете нещата такива, каквито са, и приемете себе си за такъв, какъвто сте.

6. Ако си богат, не мисли за богатството, което притежаваш. Ако си беден, не се концентрирай върху своята бедност.

7. Правете колкото се може повече грешки, просто не забравяйте едно нещо. Не правете една и съща грешка два пъти. Така ще израснете наистина.

8. Трябва да знаете, че свободата е върховна ценност, а ако любовта не ви дава свобода, това не е истинска любов.

9. Всеки учи някого на това какъв трябва да бъде, а в същото време никой никога не изглежда доволен. Обръщайте внимание само на собственото си поведение.

10. Вие самите сте голям почитател на създаването на проблеми. Просто осъзнайте това и не след дълго проблемите ще изчезнат.

Дзен (или зен) е течение в махаяна будизма. Дзен Будизмът е школа, която поставя на централно място осъзнаването на текущия момент и прозрението в същността на нещата чрез личния опит. Дзен може да се определи и като практика, която помага на човек да проникне в своя собствен ум чрез медитация и да превъплъти постигнатото разбиране в ежедневния си живот.