10 неща, които ми се щеше да знаех, преди да стана родител

  • Сподели:
10 неща, които ми се щеше да знаех, преди да стана родител

И така, ще имате бебе.
Ще имате бебе!
Ще имате бебе…
Ще получавате много съвети. Игнорирайте 90% от тях. Абсолютно безполезни са. Но ето няколко, които си струват:

10. Всичко, което направиш, вероятно ще е най-доброто за някого и най-ужасното за друг.

Така че просто прави това, което е най-добро за теб, и не проверявай в интернет. В "Гугъл" има хиляди отговори, при това различни и всеки има мнение за всичко. Ти знаеш най-добре как да се грижиш за детето си. Да не ти пука какво мислят другите за теб.

9. Направи си режим.

Ако искаш да оцелееш. И ако искаш да спиш все някога.

8. Всеки забравя да го спомене: да си родител е трудно.

Понякога просто не можеш повече. Затова си освобождавай време без деца, оставяй ги на бабите, излез на разходка, купи си сладолед, подремни за 20 минути. Организирайте си срещи само за вас двамата – веднъж в седмицата. Не ги пропускайте!

7. Това е важно!

Вместо да се опитваш да ги моделираш според очакванията си, просто се опитай да откриеш кои са те и им помагай да се развиват.

6. Очаквай неочакваното! Защото то неизбежно ще се случи.

Например да се окажат близнаци. Или пък количката да тръгне изненадващо надолу по хълма и детето да се изтърколи от седалката на улицата пред колите, което може и да се е случило на някои хора…

5. Освободи място за бебето.

Люлка, маса за повиване, столче за кола, количка, всъщност две колички – лятна и зимна, и играчки. Невероятно количество от неща! И собствена стая! Представяш ли си – едно човече, което тежи само 3 килограма и вече си има стая – дори ти не можеш да се похвалиш с това!

4. Ще поглеждаш назад в спомените си и ще си казваш – как искам това време да се върне!

Така че запази си спомен, не подарявай всичко на приятели, дори тази рокличка да е обличана само веднъж – след време ще е безценна за теб! Спомените са всичко, с което ще останеш, след като пораснат.

3. Бъдете благодарни за децата си.

Защото нещата, които не сте очаквали, могат да се окажат всъщност страхотни. Като близнаците, например. Защото си струва – мръсните памперси, сополите, мрънкането, среднощния плач – всичко това си струва! Абсолютно и напълно!

Ще цениш всяка минута. Дори никой да не си пожелава това, през което преминаваш. Детето ще те научи на толкова много, дори ако е при теб за твърде кратко... И ще си благодарен за времето, през което си бил негов родител.

2. Не се упреквай твърде много.

Всичко ще бъде наред. Някои дни просто ще губиш търпение. И това е ОК. Понякога разлятото мляко е просто разлято мляко. Къщата може да почака. Домашните задължения могат да почакат. Трябва да не забравяш, че това е огромна промяна в живота ти. И ще изпиташ всички възможни чувства – от най-лошите до най-хубавите.

1. Любовта.

Това е нещо, което няма как да разбереш предварително и няма как да се подготвиш за него. Ще го проумееш, чак когато го преживееш.

Тази любов. Приготви се да обичаш някого повече, отколкото си мислел, че е възможно. Защото нищо подобно не ти се е случвало досега. Наистина.

Защото детето е най-доброто, което си сътворил през целия си живот. Ако не бях майка? Не мога да си го представя дори. Твърде хубаво беше, за да мога да мисля за живот без майчинство...

Само се успокой! Ще се справиш!

Материалът е предоставен от издателство "Клевър Бук" - активни карти и книги за деца. Вижте повече тук: cleverbook.net.

Снимка: pinterest.com