10 съвета, които да използвате, когато животът ви се струва непосилно труден

  • Сподели:
10 съвета, които да използвате, когато животът ви се струва непосилно труден

Всеки един от нас преминава през трудни периоди в живота. Изглежда обаче, че някои хора правят това по-добре от други. Каква е тяхната тайна? В същността си това е отношението към самата ситуация… Ето и десет съвета, които е добре да запомните и използвате винаги, когато събитията в живота ви изглеждат трудни и непреодолими:

1. Ако искаш нещо да се промени, започни с промяната на самия себе си

Външният свят е отражение на вътрешния. Помислете, познавате ли хора, чиито живот е хаотичен и изпълнен със стрес? И не е ли това вследствие на хаоса, царуващ вътре в тях? Всъщност е точно така. Свикнали сме да мислим, че чрез промяната на обстоятелствата около нас ще променим себе си, но истината е, че процесът върви точно наобратно. Първо е нужно да променим себе си, за да се промени и ситуацията около нас.

2. Проблемът  е проблем, когато го приемаш за такъв

Много често ние сме собствените си врагове. Щастието в действителност е въпрос на перспектива. Ако мислите за дадена ситуация като проблемна и плашеща, тя ще създаде подобни мисли и емоции у вас. Ако обаче мислите за нея като за нова възможност, от която да научите нещо, тя губи негативната си сила.

3. Провалът не съществува - има само опит

Добре би било да изтриете от речника си думата "провал", колкото и трудно и безумно да ви изглежда това. Всички успешни хора, които са постигнали нещо стойностно в живота си, са се "проваляли" отново и отново.

Томас Едисон е казал следното: "Всъщност не се провалих 99 пъти в опитите си да изобретя електрическата крушка, просто намерих 99 начина, по които тя не работи". Разгледайте всеки един от "провалите" си и научете нещо от тях. Следващият път със сигурност ще се справите по-добре.

4. Ако не успеете да получите нещо, което много желаете, то това означава, че нещо още по-добро ви очаква

Това в по-голямата част от случаите е трудно за вярване. Не и докато не мине известно време и не видите, че е точно така. За това, обаче, е нужно наблюдение върху ситуациите  в живота ви.

Случвало ми се е много пъти да се убеждавам, че "всяко зло е за добро". Отделете време за една ретроспекция на последните пет години от живота си и ще се убедите в тази мъдрост.

5. Наслаждавайте се по-често на настоящия момент

Моментът, в който се намирате никога няма да се повтори по абсолютно същия начин. Насладете му се. Дори и в тежка ситуация, можете да намерите нещо, за което да сте благодарни. Спомням си добре дните и месеците, през които се възстановявах физически и ментално от тежките катастрофи в живота ми.

Във всеки един от тези дни съм имал по нещо, за което да съм благодарен и което да оценя. Хората до себе си, техните усмивки и подкрепа, топлината на слънцето и чистото и ясно знание, че "това, което не те убива, те прави по-силен!"

6. Практикувайте непривързаност към крайния резултат

Това е една много мощна практика, която работи все по-добре с течение на времето. Вярно е, че в началото е трудно да останем безпристрастни относно най-съкровените си желания и мечти, но повярвайте ми, че колкото по малко сме привързани към тях, толкова по-лесно те биват осъществявани.

Това ясно противоречи на здравия разум, но работата е там, че във Вселената съществуват порядки, които не работят на принципа на разумните доводи. Престоят в настоящия момент е един от най-добрите начини, чрез които да успокоим умовете си и да се дистанцираме от крайния резултат.

7. Осъзнайте страховете си и бъдете благодарни, че съществуват

Още един елемент, който на повечето хора се струва доста неуместен. Но замислете се, как точно бихте могли да израствате и учите, ако нямате страхове, които да преодолявате? Всъщност няма как. Осъзнавайки природата на самия страх, ви дава възможност да започнете да го използвате рационално и да се учите и усъвършенствате все по-добре.

Един от многото примери, за които се сещам е говоренето пред публика. В началото цялото ми тяло беше неконтролируемо и трудно успявах да укротя бесния ход на мислите си. Но въпреки това излизах отново и отново пред публиката, докато не започнах да го правя с искрено удоволствие и силно желание. Сега вече усещам ясно страха всеки път, но зная, че е там, за да мога да се насладя на поредното му преодоляване :)

8. Позволете си да бъдете щастливи

Това е един от най-важните елементи. Много от хората изобщо не оценяват моментите на щастие, които ни се поднасят всеки един ден. Те са толкова сериозно концентрирани върху някаква бъдеща идея или вече отминала ситуация, че просто не осъзнават това, което имат тук и сега. Поводи за това да бъдем щастливи имаме винаги, просто е нужно да спрем за момент, да ги забележим и оценим.

9. Спрете да се сравнявате с останалите хора около вас

Съвременното общество ни учи, че да се сравняваме, а съответно и съревноваваме с хората около нас е нещо нормално. Всеки един от вас, обаче, е индивидуално – уникален и никога не може да бъде идентичен с някой друг. А не е и нужно. Би било доста скучно всички да сме еднакви. Приемете своята собствена уникалност и осъзнайте, че тя е прекрасна във всеки един момент, независимо какво "мислят" другите.

10. Всичко е възможно!

Чудеса се случват всеки ден. Просто е нужно да повярвате в тях. В момента не би трябвало да мога да пиша тези редове. Трябваше отдавна да съм напуснал света такъв, какъвто го познаваме. Но съм все още тук, в учудващо добро за повечето лекари и хора здраве и продължавам смело напред.

Всеки един от вас е чудо сам по себе си. И не последно място, зная със сигурност, че всеки един от вас е способен всеки ден да се превръща в по- добра версия на самия себе си…

Автор: Георги Жеков за Drugata Realnost