10 стъпки към емоционална интелигентност

  • Сподели:
10 стъпки към емоционална интелигентност

Представяме ви 10 правила за емоционална интелигентност, които може да прилагате в ежедневието си. Трупайки знания за емоциите, вие ще опознаете себе си по-добре и ще вземате по-мъдри решения.

1. Размишлявай над чувствата си

Емоционалната интелигентност започва с правилните въпроси, например:

- Какви са моите силни емоционални страни? Кои са слабите?
- Как бих описал стила си на общуване? Как биха го описали другите?
- Как настроението ми влияе на мислите и решенията ми?
- В какви ситуации забелязвам, че емоциите ми работят против мен?

Размислите над подобни въпроси ви носят себепознание, чрез което придобивате ценни прозрения, които да използвате в своя полза.

2. Учи се от чуждите гледни точки

Изслушвайки другите, не се фокусирайте върху правилно или грешно, а се постарайте да разберете различните гледни точки и причините за тези различия.
Научете се да приемате критики, които разкриват слабите ви черти и водят до себеусъвършенстване.

3. Научи се да натискаш "пауза"

Паузата е просто миг, в който да спрете и да помислите, преди да говорите. Но внимавайте – на теория е лесно, но на практика се постига трудно.

Не очаквайте да ви се получава идеално. Упражнявайте се непрекъснато и паузата ще ви помогне да избегнете конфузни ситуации и може да спаси безброй взаимоотношения.

4. Упражнявай емпатия

Вместо да съдите или да сочите другите с пръст, постарайте се да видите нещата от тяхната гледна точка. Изслушвайте с идеята да разберете другия човек и неговите възгледи, дори и да не сте съгласни с него. Запитайте се: Защо този човек се чувства така? Какво се случва под повърхността?

Емпатията помага за повишаване на способността ви да влияете на другите и позволява изграждането на по-задълбочени и трайни взаимоотношения.

5. Хвали другите

Хората копнеят за искрена похвала и признание. Изразявайки признанието си към другите, вие задоволявате този копнеж и изграждате взаимно доверие.
Помнете – всеки заслужава похвала за нещо. Фокусирайки се върху доброто у някого и споделяйки му какво конкретно харесвате, ще го вдъхновите да бъде още по-добър.

6. Извинявай се

"Съжалявам" може да е най-трудната за изричане дума, но може да бъде и най-силната.
Признавайте грешките си и се извинявайте, когато е необходимо, и ще развиете качества като скромност и автентичност, които по естествен начин привличат околните към вас.

7. Прощавай

Отказът да се прости е като отворена стара рана – така и не давате възможност да зарасне. Вместо да отказвате упорито прошка, докато другата страна продължава живота си напред, простете и също продължете напред.

8. Бъди автентичен

Автентичните хора споделят истинските си мисли и чувства с останалите. Те са наясно, че не всички ще се съгласят с тях – и това е нормално. Осъзнават, че не са идеални, но не скриват недостатъците си, защото знаят, че всички хора имат такива.

Автентичността не означава постоянно да споделяте всичко за себе си с всички. Означава обаче да казвате това, което мислите, да мислите това, което казвате, и преди всичко да се придържате към ценностите и принципите си.

9. Контролирай мислите си

Когато се намирате в неприятна ситуация, невинаги можете да контролирате чувствата си. Но ако се фокусирате върху собствените си мисли, можете да контролирате реакциите си към тези чувства.

Така ще престанете да сте роб на емоциите си. Вместо това ще разпознаете тези емоции и ще продължите напред по начин, който съответства на вашите цели и ценности.

10. Никога не спирай да се учиш

Емоционалният интелект не е постигане на идеал или достигане на определено ниво на коефициент на емоционална интелигентност. Често именно когато смятате, че сте "овладели" деветте заповеди, ще допускате най-големите си грешки. Именно справянето ви с тези грешки ще определи доколко емоционално интелигентни сте всъщност.

Никога не подценявайте силата на емоциите, нито потенциала им да нанасят вреда. Винаги се стремете да накарате емоциите да работят за вас, а не против вас.

Още практически инструменти и упражнения, които помагат да развиете истинско разбиране и приемане на другите, може да намерите в "Практическо ръководство по емоционална интелигентност" на Джъстин Барисо, издателство "Хермес".