10 значения на яйцето в 10 световни митологии

  • Сподели:
10 значения на яйцето в 10 световни митологии

За днешния, атеистично възпитан или източноправославно ограмотен българин, яйцето е храна, която е характерна за обичаите и ритуалите по време на Възкресенските празници. То широко се използва при приготвянето на ястия и сладкиши и по всяко друго време на годината, но всеки знае, че червеното яйце е задължителен атрибут на великденската трапеза. Много от нас помнят простичката песен:

"Чук-чук яйчице
със сварено сърчице.
Чуло ли си блага вест,
че Христос възкръсна днес?!!"

Когато като деца сме задавали въпроси относно произхода на обичая „чукане с варени и нашарени яйца“, сме получавали различни отговори, повечето свързани с вярата и християнския календар.

Но яйцето не е важен образ, символ и "участник" в ритуалите само на нашата религия. То е обичайна, празнична храна за хора от различни части на света и с различна вяра. Вниманието към яйцето (във всичките му разновидности) датира от дълбока древност – то е в основата на схващания относно произхода на земята в почти всички световни митологии.

Нещо повече – то е "герой" в така наречените "странстващи митове" – сюжети, които се повтарят в различни култури и имат сходно тълкуване, въпреки голямата географска отдалеченост на местата, където са се зародили.

Ето 10 значения на яйцето от различни исторически епохи:

1. Според египетската митология яйцето е съдът, в който се съхранявало бъдещето на човечеството. Бог Озирис поставил в огромно яйце 12 добрини (или удоволствия), но злонамереният му брат Тифон тайно отворил яйцето и подменил съдържанието му. И в яйцето вече чакали 12 лошотии (бедствия). Когато хората го отворили злото се разпространило по света.

2. В персийската митология има разказ за повреждането на първичното яйце, което в началото съдържало 4 добри духа, вселени там от добрият Ормузд. Но неговият съперник – Ариман продупчил черупката и вкарал вътре собствените си слуги – 24 зли духа. Добрите не могли да надвият лошите и избягали през отвора, а злите духове ги последвали. Затова на земята има повече нещастия, отколкото радост и успехи.

3. В митологията на финикийците яйцето е символ и образ на мъдростта и напътстващото слово. Божеството на върховния разум е изобразявано като гигантска змия, която държи яйце в устата си. Яйцето има значение и на замисъл, който изразен с думи дава посока на действията. И както е крехка черупката на яйцето – така уязвимо е всяко намерение, преди да бъде изпълнено.

4. В индийската митология се разказва за гигантско блестящо златно яйце, което изплувало от дълбините на първичната вода. От него се излюпил бог Брахма – прародителят на човечеството. И понеже черупките били много красиви, богът се замислил как да ги направи вечни. От горната черупка на яйцето той създал небето, а от долната – земята.

5. Подобно е и преданието, което разказва за създаването на горния и долния свят в китайската митология. Според него космическият властелин и божествен прародител Пан Гу растял в продължение на 18 000 години в космическото яйце, докато станал толкова голям, че то се разцепило на две части – светла половина (небето) и тъмна (земята).

6. В агресивната и импулсивна японска култура героите са храбри, те имат силна воля и при опасност действат незабавно. По същия начин се ражда и света – той се намирал в голямо и много здраво яйце и не можел да разчупи черупката за да се освободи и да излезе навън. Тогава черният бик (космическият мрак) строшил с рогата си черупката и го освободил.

7. В тракийските култове яйцето също присъства като задължителен атрибут в ритуалите, засвидетелстващи почит на върховното женско божество – Великата Богиня Майка. То било символ на даващото живот женско начало и на възраждането на природата. Красиво оцветени с растителни и минерални багрила, яйцата били носени за дар в светилищата.

8. В гръцката митология яйца също се принасяли в "жертва" – на празници се оставяли в храмовете. По време на мистериите, наречени “Вакханалии“ се приготвяли кошници, постлани с трева, върху която се нареждали яйца и плодове, а след това се покривали с цветя и се отнасяли от вярващите в светилищата на богинята на земеделието и на зараждащият се живот Деметра.

9. Сварените яйца имат роля и в юдейската религиозна традиция – те са една от задължителните храни, консумирани по време на празника Пасха. Яйцето символизира Соломоновия храм (черупката е сградата, а съдържанието – духовната енергия, която е била концентрирана в него). Счупването му се възприема като пресъздаване на събитията по разрушаване на храма.

10. Като първоизточник на живота е схващано яйцето и в християнската традиция. То е символ на обновлението на природата през пролетта, но и на и Възкресението на Божия син. Както яйцето умира когато се свари, така и Иисус Христос загива на кръста, но неговото въздигане над царството на мъртвите обещава вечен живот за душите на ревностните християни.

Източник: 10te.bg