15 неща, за които никога не трябва да се оправдавате

  • Сподели:
15 неща, за които никога не трябва да се оправдавате

Много от нашите решения предизвикват въпроси и коментари от околните. Членовете на семейството, приятелите и дори непознати по някаква причина винаги имат мнение за това как трябва да се държим, как да изглеждаме, с кого да общуваме и да имаме отношения.

Понякога тези хора стигат толкова далеч, че искат от нас обяснения за нашия жизнен избор. А според популярния психолог и блогър Дейвид Уилям ние изобщо не трябва да отговаряме, когато ни зададат някой от следващите 15 конкретни въпроса.

1. На никого не сте длъжни да обяснявате жизнената си ситуация.

Ако сте женен или постоянно се местите от една квартира в друга, или пък живеете с родителите си, макар че отдавна сте минали 20-те – не сте длъжни да давате отчет никому защо постъпвате по този или онзи начин.

Ако вие сте напълно наясно какво се случва в живота ви, това означава, че имате собствени причини да го запазите такъв, какъвто е, и те не засягат никого.

2. Не сте длъжни да обяснявате приоритетите в живота си.

Имате собствено мнение за това какво може да се направи за комфорта и щастието на близките ви и на вас самите – и това е вашият главен приоритет.

Тъй като всички ние сме уникални личности с различни ценности, мечти и стремежи, приоритетите ни неизбежно ще се отличават от тези на другите. Вие сами определяте своите и не сте длъжни да се отчитате никому.

3. Не трябва да се извинявате, ако не съжалявате.

Ако не съжалявате за действията си и все още смятате, че другият не е бил прав или не се нуждаете особено от прошка, не бива да се извинявате.

Много хора се стараят твърде бързо да поднесат извинения, за да заличат по-скоро рани, които още не са готови за такова лечение. Това може само да направи положението по-лошо. Наистина не е нужно да молите за извинение, ако не се чувствате виновни.

4. Не сте длъжни да се оправдавате за времето, което прекарвате сам.

Мнозина се боят да не изглеждат груби, асоциални или затворени, ако променят плановете си или отказват покани, защото им е нужно време, в което да бъдат сами със себе си. Да се отпуснат, да презаредят батериите си или просто да почетат хубава книга.

В действителност подобни самотни паузи или почивки са съвсем нормална практика, необходима на повечето от нас. Взимайте си ги уверено и не се обяснявайте никому.

5. Не сте длъжни да се съгласявате с ничии лични убеждения.

Просто защото някой страстно разказва за своите убеждения, не е нужно да седите и да кимате в знак на одобрение към всичко. Ако не споделяте неговите идеи, е несправедливо спрямо вас и другите да си давате вид, че сте съгласни с него.

По-добре спокойно му възразите, вместо да трупате неодобрение и разочарование.

6. Не сте длъжни да казвате "Да".

Имате пълно право да кажете "Не", ако няма достатъчно причини за съгласието ви. Най-голям успех във всички сфери постигат хората, които са овладели изкуството да отказват всичко, което не е техен приоритет.

Признавайте добрината на другите и бъдете благодарни, но смело казвайте "Не" на всичко, което отвлича вниманието ви от основните цели.

7. Не сте длъжни да се оправдавате за външния си вид.

Може да сте стройни или пълни, високи или не толкова, симпатични или съвсем обикновени, но не сте длъжни да обяснявате никому защо изглеждате именно така. Вашата външност си е лично ваша работа, за това сте отговорен само пред себе си.

Не позволявайте външният ви вид да определя вашата самооценка.

8. Не сте длъжни да обяснявате предпочитанията си за храна.

Има определени продукти, които просто не ви харесват по различни причини – от вкусовите качества до влиянието им върху здравето ви.

Ако някой нахалства с въпроси защо ядете или не ядете тези или онези продукти, не му обръщайте внимание и отговорете, че се чувствате добре, хранейнки се именно по този начин.

9. Не сте длъжни да коментирате сексуалния си живот.

Ако сте в близки отношения със зрял пълнолетен човек по взаимно съгласие, то никого не засяга къде, как и кога консумирате сексуалния си живот.

Може да търсите брак, да влизате в случайни връзки или дори да експериментирате с човек от вашия пол – докато получавате удоволствие, това си е само ваша работа.

10. Не сте длъжни да обяснявате кариерния или личния си избор.

Понякога обстоятелствата ни принуждават да избираме между работата и личния живот. Това решение не винаги е лесно и може да се случи да изберете работата, но не защото не сте загрижени за семейството си, а защото този избор ще подсигури бъдещето ви.

Във всеки случай не сте длъжни да обяснявате на околните защо сте предпочели професията си или пък семейството си, ако сте сигурни, че правите това, което трябва.

11. Не сте длъжни да обяснявате политическите или религиозните си възгледи.

Ако сте ляв, десен, католик, протестант или мюсюлманин – това е ваш личен избор. Не трябва да обяснявате вярата или политическите си убеждения.

Ако някой не може да ви приеме такъв, какъвто сте – това е негов проблем, а не ваш.

12. Не сте длъжни да обяснявате защо сте сам.

Женени или не, това не засяга никого освен вас самия. Самотата не е разстройство на личността. Вие сте свободни да изберете да влизате ли в отношения или не.

Просто помнете – вие не сте вашето семейно положение. Не трябва да си лепите и други безполезни социални етикети.

13. Не сте длъжни да се срещате с някого само защото ви e поканил.

Някой може да е мил и симпатичен, но не сте длъжни да идете на среща с него. Ако чувствате, че тази среща не ви е нужна, просто не ходете на нея.

Намерете причина за отказ и не променяйте решението си.

14. Не сте длъжни да обяснявате решението си за брак.

Независимо от това искате ли да се ожените и да имате деца или искате да останете свободен и без деца, това е ваше лично решение. Дори ако майка ви непрекъснато ви говори за внуци, ще й се наложи да се примири с вашия житейски избор, колкото и да й е трудно.

15. Не сте длъжни да обяснявате избора си с кого да имате връзка.

Понякога хората правят неуместни забележки за любовните ви отношения. Навярно все се е намерил някой, който да ви каже, че не сте идеалната двойка или че трябва да си намерите някой друг.

По този въпрос не трябва да давате отчет на никого освен на себе си. Живейте собствения си живот и никога не прекъсвайте или пък не решавайте да запазите отношенията си само защото някой друг смята, че така е правилно. Правете грешки и се учете от тях – това е същността на живота.

Превод: Доротея Николова / binar.bg