22 лесни начина да се справяме с ангажиментите си по-бързо

  • Сподели:
22 лесни начина да се справяме с ангажиментите си по-бързо

Бенджамин Франклин: "Бъди предприемчив. Не губи време. Винаги бъди зает с нещо полезно. Премахни от навиците си всички дейности, от които няма полза." 

В интернет има предостатъчно статии, които предлагат вълшебни начини за повишаване на ефективността ни.

В действителност не всички от тях са работещи. В тази статия ще намерите списък от проверени съвети, одобрени от десетки хиляди потребители на Quora — легендарен сайт за обмяна на знания. Без чудеса, само практика.

1. Определете какво е най-важно за вас и отделяйте на този въпрос особено внимание. В противен случай 80% от онова, което правите днес, в дългосрочна перспектива няма да даде абсолютно никакъв резултат. Без определена цел това така и ще си остане безполезна работа.

2. Сънят, храната и физическите упражнения могат да ви помогнат да утроите резултата, защото те увеличават фокуса, мотивацията и енергията.

3. Правилото на 2-те минути. Ако можете да свършите нещо за 2 минути (например да отговорите на писмо или да разчистите бюрото), направете го сега, веднага. Ако решите да го отложите за после, то първо, ще ви отнеме вече повече време, и второ, няма гаранция, че изобщо ще го свършите.

4. Правилото на 5-те минути. Това е един отличен начин за борба с прокрастинацията (термин от психологията - склонност към постоянно "отлагане за после" на неприятните мисли, дела, задачи). Състои се в това, че си поставяте за цел не да решите тази "твърде трудна задача", а просто да й отделите следващите 5 минути от своето време. Тук важното е да започнете, а след това няма да забележите как ще стигнете до края.

5. Правилото на Зайнфелд. Ако искате да сте най-добрият в нещо, упражнявайте се в това всеки ден, включително на Коледа, Великден и Нова година. Без никакви изключения.

6. Работете върху своите навици. Правилните навици дават на всеки човек огромен бонус в постигането на поставените цели. 

7. Не разчитайте на паметта си. Дори да сте гений, няма как да държите всичко в главата си. Правете си записки, съставяйте си списъци от задачи, планирайте в телефона си и т.н. в този дух.

8. Използвайте толкова инструменти, колкото наистина са нужни. Днес съществува огромен избор от конкуриращи се програми, уреди, обслужващи средства. Намерете най-удобните решения за своите задачи и се откажете от всичко останало.

9. Дисциплината е всичко. А най-добре е да се започне само с две неща: планиране на своя ден всяка сутрин и написване на кратък отчет всяка вечер. Това ще ви помогне да подредите правилно приоритетите, да отхвърлите безполезните задачи и да правите именно това, което има значение.

10. Pomodoro. Това е специална техника за ефективност, която предлага да разделите своя работен ден на 25-минутни отрязъци с ефективен труд с 5-минутни паузи между тях. Е, това го знаете със сигурност.

11. Винаги си слагайте слушалки. При това не е задължително постоянно да слушате музика, просто това ще ви даде повод да не реагирате на околните, които се обръщат към вас.

12. Престанете постоянно да проверявате пощата си. Не започвайте своя работен ден с четене на електронната си поща и не го завършвайте с нея. Постарайте се да правите това не по-често от три пъти на ден, например в 11, в 14 и в 17 ч. И запомнете, че вашата пощенска кутия не е списък със задачи. Постарайте се да изпразните съдържанието й като пренасочите писмата, изискващи решение, в планировчика си, файловете - в хранилище, а личната кореспонденция - в архива.

13. Същото важи и за телефонните позвънявания. Кой е казал, че сте длъжни да бъдете винаги на линия? Изключвайте телефона си, когато сте заети, и го включвайте в строго определено време. Който има нужда, ще позвъни отново, комуто това не е нужно - няма да може да отвлече вниманието ви.

14. Групирайте малките задачи от рода на проверка на пощата, разговори по телефона, "Фейсбук" и т.н.

15. Правило MI3. Тази абревиатура се разшифрова като Most Important three tasks и означава, че всеки свой ден трябва да започвате с изпълнението на трите най-важни задачи, а останалото вече следва да се планира или както се получи.

16. Волята има ограничена сила. Старайте се важните решения да вземате през първата половина на деня, а всички останали, които са второстепенни и странични, да делегирате максимално.

17. Най-нужното. Винаги се питайте кое е най-сериозното нещо, което можете да свършите именно сега. След това използвайте правило № 4.

18. Не губете време да преследвате съвършенството. Не изпипвайте своя продукт до безкрайност. Както се казва в света на стартъпите, "ако поне малко не ви е срам за своя продукт, значи сте го пуснали твърде късно".

19. Натискът може да твори чудеса. За стимул използвайте награди или социални ангажименти. Страхът от наказание или стремежът към похвала помагат да се творят чудеса, при това в най-кратки срокове.

20. Планирайте отлагането. Понякога нищоправенето и прескачането в друга област могат да дадат енергичен импулс на вашия мозък. Важно е да държите тези процеси под контрол.

21. Отстранявайте. Казвайте "не". Игнорирайте. Проваляйте чуждите планове. Постарайте се да градите живота си по своя собствен план, а не да се вписвате сполучливо в работния график на колегите си.

22. Подправена некомпетентност. Това е просто дипломатичен подход при прилагането на предишното правило.

Това е всичко. Да се надяваме, че тези правила ще ви помогнат да бъдете по-ефективни и да управлявате времето си по-добре.

Източник: quora.com / Превод: margaritta.net