3 грешки, които допускаме, работейки от вкъщи

  • Сподели:
3 грешки, които допускаме, работейки от вкъщи

Работата от вкъщи звучи лесно и определено има предимства, но понякога ни натоварва повече, отколкото искаме и ни е трудно да балансираме между нея и личния си живот.

Кои са най-често срещаните грешки, които допускаме, работейки от вкъщи?

1. Липса на удобно работно място у дома

Добре проектираният и оборудван домашен офис е задължителен. Независимо дали ще работите дистанционно само няколко дни в седмицата или постоянно, важно е да имате определено място за домашен офис. Помислете дали мястото, което използвате в момента, е най-доброто, което можете да си позволите. Не всеки има лукса да има отделна стая за домашен офис, където може да затвори вратата, но е добре да определите своя работен кът.

Изберете място в дома си, където най-малко ще се разсейвате

Ако ползвате кътче от всекидневната или спалнята, може да го отделите с параван или цветя. Също така, опитайте се да намерите място близо до прозорец с малко естествена светлина, за да не се чувствате напълно откъснати от света. Размерът на вашата работна повърхност ще зависи от възможностите на вашето жилище - можете да използвате бюро, маса или да вградите работен кът в холната секция. Осигурете си добро осветление. И не забравяйте да добавите нещо, което ви прави щастливи и ви вдъхновява – снимка на любим човек, детска рисунка или домашен любимец, който да ви прави компания.

Концепцията „работен триъгълник“ важи не само за кухнята, но и за домашния офис

Всичко, което е необходимо за работния ви процес (включително електрическите контакти), трябва да е на една ръка разстояние. Помислете за документите, които ви трябват и за съхранението им.Купете няколко кутии или контейнери за документи и консумативи. Винаги е добра идея да имате подръка работеща химикалка, хартия, телбод или кламери. Подреждането на всичкона едно място ще поддържа нещата организирани и ще ви даде максимална ефективност.

Помислете за гърба, краката и раменете си

Ако работата на компютър е голяма част от работния ви ден, уверете се, че имате подходящия стол за тази работа. Инвестирайте в удобен ергономичен стол. Потърсете такъв, който поддържа гърба ви прав и насърчава добрата стойка.

Когато работим по важни проекти и прекарваме дълги часове пред лаптопа, тялото ни се стяга. Ставайте често се опитвайте да почивате по 15-тина минути на всеки час. Отделяйте време за физически упражнения или ежедневна разходка.

 

2. Липса на здравословен баланс „работа – личен живот“

Трудно е работата и семейството да са под един покрив. Когато работите от вкъщи, балансът между работа и личен живот е доста труден и понякога почти невъзможен – в някои дни обръщаме повече внимание на семейството, а в други - на работата.“

Сложете граници

Трябва да се постараете да сложите граници. Важно е да накарате членовете на семейството си да разберат кога могат и кога не могат да ви прекъсват.  Уверете се, че роднините и приятелите ви разбират, че дори да сте в къщи, сте на работа. Те трябва да уважават работното ви време и да се придържат към него, когато ви безпокоят без спешен или важен повод.

Ако имате лични ангажименти, планирайте ги така, както планирате служебните. Планирайте предварително както за лични, така и за бизнес задачи, така че всички – и колегите, и роднините ви - да знаят кога не сте на разположение.

Първо приключете работния си процес, после мислете за домашните задължения

Дори когато работим от вкъщи, имаме определено работно време, в което трябва да отговаряме на имейли, да планирамеонлайн срещи, да връщаме обаждания или да пишем доклади.  Не прахосвайте сутринта си, заети с домакинска работа, с идеята, че ще работите следобяд, след като приключите с домашните задължения.  Те нямат край и е много вероятно в късния следобед все още да сте заети с миене на чинии, поливане на цветята, разходка на кучето или пазаруване. Опитайте се да свършите служебните си задължения рано - преди да мислите какво трябва да се напазарува днесили дали децата са си написали домашното. Прането може да почака. Новата рецепта, която искате да опитате, също може да почака.

Отделете достатъчно време за себе си и за семейството си

Приключете работния си ден навреме.Не проверявайте служебната си  поща и не отговаряйте на работни имейли преди 9:00 и след 18:00. Това е личното ви време и времето за вашето семейство.

Не обядвайте пред компютъра! Използвайте обедната си почивка, за да се нахраните спокойно и да си починете.

 

3. Недостиг на време

Когато сме у дома, е лесно да се разсеем от социалните медии. Ако не се ограничавате в потреблението им, те неусетно могат да изядат голяма част от времето ви.  По време на пандемията е добре е да сте в течение на новините, но ако позволите вниманието ви да бъде прекалено ангажирано с това, в един момент може да погледнете часовника и да откриете, че сте загубили три или четири часа от деня си.

Натиснете спирачкитена сърфирането в интернет и ползването на социалните медии

 Помислете за използването на приложения, които отчитат времето, което прекарвате в сърфиране в интернет. Използвайте социалните медии разумно и с мярка. Разбира се, това не означава , че не можете да се посмеете над някоя онлайн шега или да поствате новата снимка в профила си, но се опитайте да ограничите тази дейност в работното ви време.