8 ключа към щастието на майките-домакини

  • Сподели:
8 ключа към щастието на майките-домакини

Едно от най-големите предизвикателства в живота на жената е, когато остане вкъщи, за да се грижи за децата и семейството. Защото се оказва, че не е толкова лесно едновременно да възпитавате, храните и обличате потомците, да се грижите за себе си и съпруга, да въртите домакинството...

Почти винаги крайният резултат е изтощение в края на деня и неспособност да се повдигнете от дивана, а екзалтираните хлапета направо ви подлудяват. Усмивката постепенно изчезва от лицето, мислите си "В какво се забърках? Защо се отказах от работата?" и в крайна сметка – щастието ви е помрачено.

Има много книги и сайтове, посветени на тази тема, за които обаче време не стига. Ето защо от wikihow.com обобщават основните стъпки, които всяка майка-домакиня е добре да предприеме, за да се чувства уверена в себе си.

1. Най-напред се погрижете за себе си, защото така вие и вашите деца ще се чувствате по-комфортно. Сигурно сте чували фразата "Ако мама не е щастлива, всички сме нещастни". А тази приказка се отнася и за таткото. Така че, за да имате щастливо семейство, осигурите си достатъчно почивка и време за себе си.

2. Установете правила както за вас, така и за малчуганите.

Например: Вечерята е в 19.00 ч., децата си лягат в 21.00 ч., а вие се отдавате на хобито си (четене, бродиране, рисуване, гледане на телевизия) между 21.00 ч. и 22.00 ч.

3. Събуждайте се поне 15 минути по-рано, за да може да си вземете си душ, да изпиете кафето си на спокойствие, да направите план за деня.

4. Сутрешно време за гушкане - много е важно да може да се отдадете на ласки с мъниците - така и те, и вие се зареждате с положителна енергия за целия ден. Дори и 5 минути са достатъчни, за да си гарантирате доброто настроение.

5. Поощрявайте децата си колкото се може повече - така не само ще ги накарате да се почувстват значими, но и ще си имате истински помощници у дома.

Например: Ако хлапето си е прибрало играчките преди да си легне, кажете му едно "Браво!". Същото може да направите и ако се е измило зъбите, без да го подканвате. Дори и да не се е справило добре, важното е, че е положило усилия.

6. Избягвайте думата "не", мислете си как бихте могли да превърнете "не" в "да".

Например: Вместо "Не днес!", опитайте с "Хм… бихме могли да направим това другата седмица".

7. Всяко дете е различно, което значи, че ако имате две или три деца, нямате право да се държите с тях по един и същ начин, а е редно да се съобразявате с тяхната индивидуалност и личностните им потребности.

Например: Ако едното дете не може да спи на светната лампа, което обаче е факт, защото другото го е страх от тъмното, опитайте се да намерите решение на проблема, като например обособите "иглу" от одеала за детенцето, което спи на светло.

8. В края на дългия ден се поздравете за добре свършената работа и се отдайте на заслужена почивка.