Американският съд осъди Кевин Спейси да плати 31 милиона долара

  • Сподели:
Американският съд осъди Кевин Спейси да плати 31 милиона долара

Създателите на политическата поредица "Къща от карти" водиха тригодишна битка с бившата звезда на шоуто за загуба на печалби. Кариерата на Спейси приключи през 2017 г. заради обвинения в сексуален тормоз.

Съдът в САЩ нареди на Кевин Спейси да плати близо 31 милиона долара (27,5 милиона евро) на продуцентите на сериала "Къща от карти" за финансови загуби, понесени след уволнението му поради обвинения в сексуално неправомерно поведение, показват съдебните документи, публикувани по-рано тази седмица.

MRC, компанията зад популярната политическа драма, излъчвана по Netflix, заяви, че разследването е установило, че Спейси е нарушил порядките за тормоз по време на създаването на сериала.

Какво се опитаха да докажат продуцентите на "House of cards"?

Съдът в Лос Анджелис постанови на 19 октомври, че Спейси не е спазил както договорите си за актьорско майсторство, така и за изпълнителен продуцент по време на петсезонното шоу.

Кариерата на 62-годишния носител на "Оскар" внезапно приключи през 2017 г. на фона на обвинения в сексуално неправомерно поведение.

Главната роля на Спейси в шестия сезон на сериала "Къща от карти" беше отменена, тъй като актьорът бе уволнен от различни филмови студиа.
Продуцентите на шоуто трябваше да пренапишат сценария, за да премахнат неговата роля и да съкратят сезона от 13 на 8 епизода, което доведе до загуби от десетки милиони, се твърди в документа.

„Безопасността на нашите служители, сцени и работна среда е от първостепенно значение за MRC и се стремим да настояваме за отчетност", се казва в изявление на компанията в понеделник.

По време на съдебната битка, продължила повече от три години, адвокатите на Спейси твърдяха, че действията му не са били съществен фактор за загубите на шоуто.
Трима частни арбитри най-накрая намерили решение за MRC, след като двукратният носител на Оскар обжалва по-ранното постановление.
Независими разследвания установиха, че Спейси е тормозил сексуално много от работещите под него. Други звезди, негови колеги, също бяха изправени пред подобни обвинения, когато така нареченото движение #MeToo удари по-специално развлекателната индустрия.

Последваха различни граждански дела, въпреки че единственото наказателно дело, заведено срещу актьора, за предполагаемо опипване на 18-годишно момче, беше отхвърлено от прокурорите на Масачузетс през 2019 г.