Арт терапия: Коледни истории

  • Сподели:
Арт терапия: Коледни истории

В новата рубрика "Арт терапия" ще откриете серия полезни практики от експресивната арт терапия, които може да пробвате на момента в дома си. Те са покана за личностно израстване и себеосъзнаване. Всички практики дават пространство за изследване на мисли, чувства, емоции, по един творчески и вълнуващ начин. Изпозлвайте всяко упражнение тук като цветен витамин за душата.

С днешната практика бих искала да ви отклоня (поне за малко) от пътя ви към магазините. Да ви заведа до едно малко запотено стъкло, върху което да си очертаете прозорче. Да надникнете през него и отново да видите онова дете...

Малкото дете във вас... На колко ли е то? За какво ли си мисли, като чуе... "Коледа", каква картина е пред очите му, с какво е изпълнен въздухът около него?Какви са фантазиите и мечтите му? Какво иска да вкуси и усети на Коледа? Има ли си любим човек и какво иска да сподели с него?

Свържете се с този вътрешен образ мислено, като затворите очи и се заслушате в отговорите на детето. Какво е неговото послание към вас, можете ли да разпознаете какво е имало то, което ви липсва сега в живота ви? Какво може да научите за Коледа, за живота, за празнуването от детето във вас?

След това кратко пътуване навътре, ви предлагам и серия от въпроси, с които можете да изразите своите вътрешни картини и усещания, свързани с темата за Коледа. Виж отдолу изображението с въпросите.

С тази коледна арт практика правим малки стъпчици към себе си, осъзнавайки какво е ценното за нас, за какво наистина сме гладни и чии стъпки търсим в снега, за какво всъшност празнуваме.

И сега ви каня да се превърнем от пазаруващи хора, в празнуващи, от замислени и забързани, в творчески и заредени.

Ще направим ръчно-изработена коледна картичка и вътре ще оставим нашето послание. Посланието може да бъде нещо, което е дошло от вътрешния ви глас – гласа на детето или нещо, което е изплувало в съзнанието ви след писменото упражнение. Може да използвате формат приказка или стих - хайку за вашия текст.

На тази Коледа нека подарим нещо от сърцето си. Да разтопим ледове, да оставим стъпки не само в снега, но и в нечия душа.

Необходими материали за коледна картичка:

Цветни хартии, картони, коледни стикери, фигурки, перца, копчета или други подобни материали, подходящи за апликация по ваш избор, лепило или тиксо, ножица, панделки и т.н.

Снимки: Личен архив на автора

Арт терапия: Коледни истории

Изберете материали по свой избор

Арт терапия: Коледни истории

Цветни и носещи добро настроение...

Арт терапия: Коледни истории

Ето и моята картичка

Арт терапия: Коледни истории

Въпросите, с които може да изразите своите вътрешни картини и усещания, свързани с темата за Коледа

Арт терапия: Коледни истории

Още положително настроение от Марта Демирева може да откриете на martademireva.com