Арт терапия: За какво си гладен?

  • Сподели:
Арт терапия: За какво си гладен?

В рубриката "Арт терапия" ще откриете серия полезни практики от експресивната арт терапия, които може да пробвате на момента в дома си. Те са покана за личностно израстване и себеосъзнаване. Всички практики дават пространство за изследване на мисли, чувства, емоции, по един творчески и вълнуващ начин. Изпозлвайте всяко упражнение тук като цветен витамин за душата.

За какво казвате "просто ми е слабост това" или "успокоява си ме", "поне за миг забравям за проблемите", "развеселява ме". Към какво посягате, а след това си казвате "не знам и аз защо го правя, просто навик"?

Забелязвате ли, че това усещане за глад е някак неопределено и го задоволявате механично? Усещате ли това бързане в себе си, бързане за вкус, усещане, визуална картина? Чувате ли онзи глас в ума ви, който извиква "бързо, запълни ме с нещо, натъпчи ме догоре"? И вие го слушате, защото не ви се рискува да усетите нещо друго. Да усетите празнота, липса или някакво безпокойство.

Представете си един обикновен ден, в който отново сте се включили на автоматик, задоволявате очакванията на другите в офиса или у дома, вършите си всички задължения, без реално да сте си със себе си и с нещо, което наистина ви радва.

Накрая се прибирате вечерта и за да може целият този ден да има някакъв смисъл, си сипвате чаша вино, пускате телевизора или "Фейсбук", или може би отскачате до мола. Давате си малка наградка, успокоение, развлечение, вместо да се опитате да разберете с какво наистина ви се занимава, за какво сте тук.

Така малките утехи се превръщат в заместители на някаква наша по-дълбока потребност. Предоставят ни усещане за сигурност, комфорт, моментна наслада, ала ни лишават от възможността да се докоснем до нещо по-дълбоко и истинско в себе си.

Ето нещо креативно, с което да погледнете отблизо някое свое изкушение, да разберете какво стои зад него и какво всъщност храни то във вас. Всичко това ще ви помогне да усетите какво подтискате, от какво имате нужда и как бихте могли да си го дадете по друг, по градивен и здравословен за вас начин. 

Необходими материали

Лист или картон за рисуване, материали за рисуване – пастели, фулмастери, цветни моливи или друго по ваш избор.

Творчески процес

Нарисувайте това, от което ви е трудно да се откажете, нещо, с което сте свикнали да запълвате празнотата и времето си. Най-честите примери са: кафе, сладко, цигари, телевизия. Изобразете своят навик, все едно е живо същество, което е тук, за да ви каже нещо.

Запишете неговия глас отстрани – може да е в текстови балон или както го усещате, по друга ваша творческа представа. Позволете му да говори смело, като ви каже всичките си негативни и положителни страни, запишете всичките му вреди и ползи, които носи за вас.

След това под него изобразете собствения си глас, като си отговорите на въпросите "Кога избирам да последвам този навик?", "Какво в и около мен ме кара да изпитвам глад за това изкушение?", "Какво замества то в живота ми?", "За какво съм наистина гладен/на?", "Какво ме спира да направя/осъществя?".

С какво това може да ми бъде полезно?

Давайки роля на нашия вреден навик, ние всъщност го поставяме пред себе си, това ни дава способност да се разграничим от него и да го наблюдаваме. С наблюдението постепенно развиваме осъзнатост за скритите ни модели, емоции и потребности.

Можем да направим крачка встрани от собствения си затвор и да поемем отговорност за личната си свобода и развитие.

Заглавна снимка: factmag.com

Арт терапия: За какво си гладен?

Илюстрация "Глад за телевизия"

Арт терапия: За какво си гладен?

Илюстрация "Глад за цигари"

Арт терапия: За какво си гладен?

Илюстрация "Глад за сладко"

Арт терапия: За какво си гладен?

Още положително настроение от Марта Демирева може да откриете на martademireva.com