Барак Обама почете паметта на бившия държавен секретар Колин Пауъл

  • Сподели:
Барак Обама почете паметта на бившия държавен секретар Колин Пауъл

Вчера бе съобщено, че бившият държавен секретар на САЩ, Колин Пауъл, е починал на 84-годишна възраст в следствие на ковид усложнения.
Барак Обама почете паметта му по специален начин в социалните си мрежи.
Ето какво написа 44-ят президент на САЩ:

"Преди години, когато беше помолен да помисли за собствения си живот, генерал Колин Пауъл се определи като „преди всичко решаващ проблеми". Вярно беше, разбира се. Но той бе много повече от това. Генерал Пауъл беше примерен войник и примерен патриот. Той бе в центъра на някои от най-значимите събития в живота ни - обслужваше две турнета във Виетнам; ръководеше стратегията на САЩ във войната в Персийския залив; служи като съветник по националната сигурност; председател на Съвместния щаб на началниците на щабовете и държавен секретар; и помагаше за оформянето на американската външна политика в продължение на десетилетия.

Всички, които са работили с генерал Пауъл, оценяват яснотата на мисълта му, настояването да се видят всички страни и способността да се изпълнява. И въпреки че той щеше да бъде първият, който признава, че не е получил правилно всяко обаждане, действията му отразяват това, което смята, че е най-доброто за Америка и хората, на които служи. По пътя генерал Пауъл помогна на едно поколение млади хора да насочат погледа си напред. Той никога не отрече ролята, която расата играе в неговия собствен живот и в нашето общество в по-широк план. Но той също така отказа да приеме, че расата ще ограничи мечтите му и чрез постоянното си и принципно ръководство помогна да проправи пътя на толкова много хора, които ще го последват. Именно начинът, по който Колин Пауъл видя света - не като идеалист със звездни очи, а като човек с дълбока и трайна вяра в тази страна и това, което тя обозначава - го направи такава централна фигура.
На лично ниво бях дълбоко признателен, че някой като генерал Пауъл, който в миналото беше свързан с републиканските администрации, беше готов да ме подкрепи през 2008 г.

Но това, което ме впечатли още повече, беше как го направи. В момент, когато теориите на конспирацията се въртяха и някои поставиха под въпрос моята вяра, генерал Пауъл се възползва от възможността да стигне до същината на въпроса по начин, който само той може. „Правилният отговор е, че той не е мюсюлманин, той е християнин", каза генерал Пауъл. „Но наистина правилният отговор е: „Ами ако е? "Има ли нещо нередно в това да си мюсюлманин в тази страна? Отговорът е не.
Има ли нещо нередно в това, че някое седемгодишно хлапе, което е американски мюсюлманин, вярва, че той/тя може да бъде президент някой ден?
Това беше Колин Пауъл.
Той разбираше кое е най-доброто в тази страна и се опитваше да приведе своя собствен живот, кариера и публични изявления в съответствие с този идеал.
Ето защо, за всички битки, които е водил, и проблемите, които е решил, Мишел и аз винаги ще гледаме на генерал Пауъл като пример за това, което Америка - и американците - могат и трябва да бъдат, ако искаме да останем последната, най-добрата надежда на земята.
Семейството ни изпраща съболезнования до Алма, трите им деца, внуци и всички оплакващи загубата му днес."