Безпристрастен ум

  • Сподели:
Безпристрастен ум

Изследвай процеса на възприемане. Наблюдавай чувствата, които възникват, умствените дейности, които последват. И забележи промените, които настъпват в съзнанието ти. Кое е универсалното?

Има различни реакции - радост, щастие, увереност, страх, безпокойство, тревога, скука, завист, ревност и могат да възникнат във всеки. В резултат на това ставаме по-съчувствени хора. Не се разстройваме от недостатъците на другите. Напредваме към приемане и хармония с всичко живо.

Осъзнатостта е огледална мисъл. Тя отразява само това, което се случва в момента и точно по начина, по който се случва - без анализ и без критика, без упрекване или преценки. Човек не се изненадва от нищо. Безпристрастно наблюдава.

Това безпристрастно наблюдение става само ако приемем възникването на различните състояния на ума ни. Изпитвам страх, защото ме е страх. Изпитвам неувереност, защото съм неуверен. Същото важи и за раздразнението и тревогата, и ревността и алчността, и всички онези негативни емоционални състояния.

Безпристрастен ум означава да не се фокусираш върху причините - ЗАЩО това или онова състояние съществува. Каквото и да преживяваме тук и сега, осъзнатият ум просто го приема и това приемане не е лично, като "на мен ми се случва", а като "случва се на някой друг".

Като да стоим в някой киносалон и да го наблюдаваме на широкия екран - без съдене, без срам, такова, каквото е, без заемане на позиция или страна. Без харесване и не харесване. Без емоции, мнения, спомени, коментари...

Безпристрастният ум принадлежи на настоящия момент, на това, което се случва СЕГА.. А това, което се случва, което идва, не го уголемяваш, нито увеличаваш, нито изкривяваш. Само отбелязваш. Без очаквания, без вяра.

С НАБЛЮДЕНИЕ. Нещо идва и си отива. Няма безчувственост, има НЕмислене. Това е свобода. Има ВНИМАНИЕ. Няма ИЗКРИВЯВАНЕ.

Безпристрастният ум води до мир, до умиротворение.

Заповядайте от 31-ви януари 2017 г. на Курс обучение "Как да управлявам емоциите си чрез НЛП?".