Благодаря!

  • Сподели:
Благодаря!

Благодаря! Може би казваме думата често, но може би и твърде рядко. Казваме я механично, необмислено - като да си обуеш домашните чехли, прибирайки се отвън – по навик, без мисъл.

Благодаря! За кафето, за пожеланието, за подаръка, за отстъпеното място, за добрата дума, за отворената врата, за "наздраве"- то след внезапна кихавица, за подадената покупка от непозната продавачка в супермаркета... "Благодаря"... "Няма за какво" – понякога чуваме в ответ и... това е. Дума като всяка друга, нищо по-особено, нищо неестествено.

А всъщност... думата означава всичко!

"Благодаря" е обещание. Обещавам да отвърна с добро на доброто. Благодаря – благо ще даря в ответ на полученото! Ще дам, защото съм взел. Ще отвърна на доброто с добро! Ще се усмихна на усмивката; ще пратя от моята мисъл за теб, защото си помислил за мен! И пак... каквото ти дам – това ще получа. А аз ще ти дам добро!

"Благодаря" е любов! Да отвърнеш съзнателно и целенасочено на доброто, на положителното и не само да отвърнеш, но да бъдеш пръв в това. Да направиш първата крачка. Да поставиш началото на твоята добра пътека от благодарности. Защото любовта привлича само любов – любов като благодарение за живота.

"Благодаря" е подарък, който получаваме и сме длъжни да подарим. Длъжни сме пред себе си и пред своите деца. Пред вселената! Това е дар, който ни се връща стократно. Да благодариш за всичко, което имаш, което можеш, което правиш, което си създал, което имаш, което получаваш... това е възможност, която не трябва да изпускаш.

"Благодаря" е човещина и осъзнаване. Благодарността е присъща само на човека, но на онзи човек, създаден "по Божий образ и подобие" – не на Дарвиновия - произлязъл от маймуната.

"Благодаря" е залог за пълноценност и еволюция - необходимост, която може да бъде удовлетворена, едва след като бъде осъзната, а осъзнаването й води до съзнателна човешка еволюция.

"Благодаря" е необходимост и задължение, свобода и удовлетворение, отдаване и смирение...

Затова... Благодаря! Благодаря за моя свят и за света в мен! Благодаря за всички чужди светове, защото правят моя свят такъв, какъвто е!