Благовещение е!

  • Сподели:
Благовещение е!

Православната църква чества един от големите християнски празници- Благовещение. Празникът се свързва с радостната вест, която архангел Гавриил донесъл на Дева Мария, че ще роди дългоочаквания Спасител на човешкия род. В църковната традиция, Благовещение е ден на майката и жената. Имен ден имат над 19 хиляди българи.

Днес е началото на нашето спасение и се открива пазената от векове тайна- Син Божи става Син на Дева. С тези думи църквата възпява празника, носещ голяма радост на християните:

"Благовещение винаги се очаква от моето семейство с много хубави чувства, много радостно вълнение. Молим се на Божията Майка да закриля, да пази нас и най-вече децата", споделиха врачани.

В православната традиция Благовещение е празникът на жената и майката.

"Света Богородица става майка на нашия господ Иисус Христос и чрез него- на всички нас. Тя е наша духовна майка, която наистина обича човешкия род, като свои чеда, и се грижи и подпомага като непрестенно моли Бога за нас, непрестанно се застъпва за нас. Заради това трябва да отбелязваме този празник и като празник на жената, празник на майката", обясни Врачанският митрополит Григорий.