Част 1: Как да култивираме добрия секс в една дългосрочна връзка

  • Сподели:
Част 1: Как да култивираме добрия секс в една дългосрочна връзка

Как да култивираме добрия секс в една дългосрочна връзка

Пълна утопия ли са добрите сексуални отношения след години на моногамия или идеята, че можем дълги години да поддържаме страхотни сексуални отношения с един единствен партньор не е просто фантазия? Дали умопомрачителният секс наистина е постижим в една дълга връзка? Дали не разглеждаме добрия секс и това как да го постигнем от съвсем погрешна перспектива?

Запознайте се със своя „сексуален Аз“!

Това е една от очарователните идеи, изследвани от психиатъра доктор Стивън Снайдър, в книгата му „Love Worth Making: How to Have Ridiculously Great Sex in a Long-Lasting Relationship, цитати от която сме избрали.

Снайдър твърди, че именно нашето сексуално Аз е ключът към страхотния секс, че осъзнатостта може да носи най-голямата възбуда и че сексуалният нарцисизъм не е просто приемлив, a необходим. Според Снайдър независимо дали сте женени от двадесет години или сте в началото на пътя си с човек, който е специален за вас, същността на добрия, възнаграждаващ, запомнящ се, страстен  секс е в разбирането на нашето сексуално Аз.

 

Какво означава ‘‘добър секс‘‘ и каква е тайната, за да го имаме?

Това е любимото ми определение: Добрият секс те кара да се чувстваш добре със себе си. Кара те да се чувстваш специален. Утвърден. Мислиш си ‘‘това съм аз, аз самият‘‘. Благодаря ти, че ме върна у дома там, където наистина живея.

Повечето книги за секса се обявяват за идеята, че сексът е просто „триене плюс фантазия“. Но това не е видът секс, който повечето от нас търсят. Доброто триене е хубаво и със сигурност е по-добро от лошото триене. Но помислете за най-великия секс, който някога сте имали. Има голям шанс не точно триенето да го е направило запомнящ се.

Видът секс, който препоръчвам, включва сърцето, както и ума и тялото. Емоцията, която върви с него, всъщност не е желание или похот, а по-скоро благодарност или може би страхопочитание. Това е по-лично чувство и повечето от нас го усещат някъде в гърдите си. По-точен термин за това, за което говоря, може да бъде „сексът на собственото Аз“.

 

Какво е ‘‘сексуален Аз‘‘?

Добрият секс ангажира част от нас самите - това, което много терапевти наричат „сексуалното Аз“ и което действа по свой собствен набор от правила.

Сексуалното ви Аз е основно инфантилно. Добрият секс събужда несъзнателни спомени от най-ранна детска възраст - за това, че сте държани, галени, люлени, хранени и глезени от някой, за когото в този момент вие сте били най-важният човек на света.

Вашето сексуално Аз също така е изключително уязвимо; липсват му способностите за справяне, които като възрастни приемаме за даденост. Ето защо сексът е толкова емоционално преживяване за хората и много малко неща могат да ви накарат да се чувствате толкова добре със себе си. Или толкова ужасно.

 

Кои са основните заблуди за това какво е добър секс?

Първата заблуда е, че сексът е преди всичко физическо удоволствие. Разбира се, сексът трябва да носи удоволствие. Но когато мислите за това от гледна точка на сексуалното Аз, сексът е много повече - това да привлечете нечие цялостно и пълно внимание. Това е нарцистично възнаграждаващо. Това е основната причина хората да правят секс, а не просто да мастурбират.

Сексуалното Аз е дълбоко и напълно нарцистично по същия начин,  по който много малки деца са нарцистични. Те не се притесняват, че техните нужди може да са прекомерни. Те просто искат това, което искат.

Когато сте силно възбудени, може да се почувствате дълбоко обвързани с партньора си, но всъщност не ви е интересно да слушате подробности за това как е преминал денят му. Искате да ви зашемети, да ви каже, че сте прекрасни и да се отнася към вас като към най-важния човек във вселената.

 

Какво е решението?

Хората трябва да спрат да се опитват толкова много да бъдат добри любовници. Двойките прекарват твърде много време в мислене за техниката, което води до много и доста скучен секс, защото в него няма страст. Нямам нищо против добрата техника. Разбира се, тя е в пъти по- добре от лоша техника. Но техниката няма много общо със страхотното правене на любов.

Техниката обикновено е свързана с даването. Но вашият сексуален Аз няма представа какво означава думата „даване“. Помислете за майка, която се радва на краката на бебето си. Това е чисто егоистично. Но това дете ще порасне с дълбоко несъзнателно чувство, че вселената се наслаждава на неговото съществуване. Добрият секс трябва да има същото органично егоистично качество.

Хората се притесняват, че ако се държат по-егоистично в леглото, няма да се чувстват свързани с партньора си. Реалността е, че еротичният егоизъм може да създаде по-дълбоко чувство за свързаност, отколкото еротичната щедрост. Ако просто се наслаждавате на партньора си и поемате отговорност за собствената си възбуда, той може да направи същото, без да се притеснява за вас.

Питам мъжете в моята практика: „Когато докосвате тялото на партньорката си, правите ли го за ваше удоволствие или за нейно?“ Те обикновено признават, че е второто. Но често в това няма страст. Повечето от нас искат да бъдат консумирани от влюбени, които напълно ни се радват.

Има много повече изписани страници за сексуалната щедрост, отколкото за сексуалния егоизъм, защото за сексуалната щедрост е по-лесно да се пише. Има хиляди статии за „Седем начина да го побъркаш в леглото“, защото това е лесно за писане. Обаждате се на куп секс експерти и питате за любимите им съвети за секс.

Сексуалният егоизъм е много по-труден за писане и осмисляне. Очевидно не всеки сексуален егоизъм е еротичен. Видът на органичния еротичен егоизъм, който обсъждахме тук, може да свърже двама души на най-дълбоко ниво. Но очевидно не всеки сексуален егоизъм има това органично, свързващо качество.