Дихателна практика за преработване на скръбта и травмата

  • Сподели:
Дихателна практика за преработване на скръбта и травмата

Жасмин Мари е основател на общността за изцеление "Black Girls Breathing". Група за чернокожи жени, които активно управляват психичното си здраве чрез работа с дишане. Тя е завършила маркетинг и международен бизнес от Нюйоркския университет и преди е работила в глобалния маркетинг на Unilever.

"Работя с много мъка и психически товари. Не само заради загубата на живот или други травматични промени, но и поради големи житейски преходи - може би това е просто момент, в който виждате себе си по нов начин. Добре е да се освободим от разочарованията, които идват с тези промени. Ние сме научени да не бъдем гневни и да не се ядосваме, така че обикновено не си позволяваме да стигнем удобно до това място на гняв.
Има действия, които идват естествено в телата ни - например, когато плачем, по този начин изпразваме стреса. Когато нещо е досадно, разочароващо или тъжно, какво правите? Вдигате много шум, независимо дали това е въздишка или стенене, крещите или ридаете. Звукът е естествената система за освобождаване на тялото ни. Това е дихателна практика, която съчетава дъх и звук едновременно.'', споделя самата Жасмин.

• Поемете дълбоко въздух през носа.

• Издишайте звуково през устата си. Помислете дали наистина да оставите челюстта да се отвори и да се отпусне. Може да въздъхнете. Може да изкрещите.

• В края на издишването незабавно продължете с още едно вдишване през носа, за да повторите упражнението. Продължете този свързан звуков дъх само за тридесет секунди и до няколко минути.