"Добре съм" не е цел и още 10 неща, на които ме научи 2018

  • Сподели:
"Добре съм" не е цел и още 10 неща, на които ме научи 2018

Сигурно вече ви е писнало от всички ужасни досадници, които само чакат да дойде началото на септември, за да напълнят newsfeed-а ви с цитати от рода на "Нова година - ново начало". И на мен ми е писнало, но ми се налага да се стърпя, затова в следващите редове ще се престоря на помъдряла и ще споделя няколко неща, които ще запомня от (почти) изминалата година.

1. Не слушай майка си

Да, точно така - не слушай майка си, не слушай и баба си, всъщност не слушай никого. Нямам предвид да не се обличаш топло или да не си изяждаш всичко в чинията, а да се научиш да поемаш отговорност за собствените си решения. Затова, ако си достатъчно смел, ще направиш това, което ти подсказва вътрешното гласче, пък както е казал Ботев - "каквото сабя покаже", а както е казал Божинов - "Човек като си знае какво му е, само той си знае какво му е", нали…

2. Нещата рядко вървят гладко

Ако наистина са толкова гладки, вероятно карате по лед, което не е хубаво. Животът понякога е като един постоянен дъждовен ден - или се страхуваш да се намокриш и си стоиш вкъщи, или се учиш да се радваш на дъжда. Ако чакате нещата "да се оправят", за да си позволите да сте щастливи, ще си останете с чакането, затова вземете си чадър, пуснете си някоя песен и цопвайте в локвите!

3. Малко песни, малко танци и "Всичко е точно"

След един тежък ден в началото на годината, се прибрах и се пльоснах на дивана. Стоях си в самосъжаление няколко минути, преди да ми хрумне, че всъщност няма нужда да си стоя в самосъжаление. Пуснах си една-две любими песни, след което ритъмът ме "грабна" и преди да се усетя това, което започна като "няколко песни за повдигане на духа", се превърна в концерт на Тейлър Суифт. Един от най-добрите лечители - соловите изпълнения на любимите хитове, когато никой не те гледа.

4. Понякога крачка назад е крачка в правилната посока

Понякога трябва да спрем, да обмислим още веднъж пътя, по който вървим и ако установим, че това вече не е нашият път, да променим посоката. Промяната е страшно нещо, но пък е за предпочитане пред това да вървиш през живота на автопилот. Сега съвсем сериозно - преди да отидеш някъде, първо ела на себе си.

5. По една лъжичка "ма*ната му" с лечебни цели

Приема се без лекарско предписание, след хранене. Неслучайно едно изследване сочеше, че интелигентните хора псуват повече. Важното е, че когато нещата не вървят, ама хич не вървят и песните и танците не помагат, вие имате пълното право да прибегнете към тази стара изпитана рецепта - чаена лъжичка "ма*ната му" веднъж дневно по преценка на пациента. Резултатите няма да закъснеят.

6. Отдръпни се от всички и виж кой ще дойде при теб

Какво ако спрем за минутка да правим стъпки към даден човек и видим дали той ще пристъпи към нас? Звучи страшно? Но ако се страхуваме, не означава ли това, че изобщо не вярваме в неговите чувства? И ако той не би направил крачка към нас, струва ли си ние да продължаваме да вървим към него? Оставете социалните мрежи за няколко дни, изчезнете от хоризонта и вижте кой ще ви потърси - малко крайно, но пък ефективно. Ако не получите желаните резултати, следвайте точки 3 и 5.

7. Спри да си поставяш материални цели

Поставяме си цели като "да си купя апартамент", "да отслабна", "да си намеря работа" - това са лесно измерими цели, които почти всеки един от нас е имал. Но какво става с това не какво искаме да имаме, а какви искаме да бъдем? Затова тази година в моя списък с целите ще има изречения като "Да не се оплаквам", "Да не критикувам", "Да спра да се тревожа за неща, които не мога да контролирам"...

8. Вино и шоколад никога не са лоша идея

Ама никога. Тежък ден и ти е писнало от всичко - вино и шоколад. Скъсана си на шофьорския изпит - вино и шоколад. Скъсана си за трети път на шофьорския изпит - вино и шоколад. Сряда е - вино и шоколад. Винаги можеш да се оправдаеш с това, че живеем само веднъж!

9. Не се сравнявай с другите - вдъхновявай се от тях

Защото Тейлър Суифт на моите години е била милионерка със седем награди "Грами" и ако направя дори намек за сравнение, ще трябва да се депресирам. (Ама как можаха да се разделят с Том?!)

10. Казвай "Да" по-често

Забързаното ежедневие ни учи да (се опитваме) контролираме всичко. Но какво ще стане, ако понякога оставяме съдба да ни води? Ако казваме "Да" на всеки шанс, независимо какъв е той? Направете си този експеримент - казвайте "Да" на всичко в рамките на един ден и вижте какво ще стане - кой знае, може и да се изненадаме приятно.

11. "Добре съм" не е цел

И никога не е било, но понякога се примиряваме и си казваме "всичко е добре". Еми, не е добре, защото "добре" всъщност е комфортно - "добре" е онова удобно място, от което не ти се мърда, защото си свикнал. "Добре" е страшно, защото това състояние може да е най-голямата ти пречка пред търсенето на щастието. "Щастлив съм" е цел, "добре съм" е само начална точка.

Запомняща се нова година и нека силата бъде с нас!