Домът, в който няколко различни поколения живеят заедно

  • Сподели:
Домът, в който няколко различни поколения живеят заедно

Независимо дали една история е нова, случила се преди броени дни или пък стара - отдавна отминала, това няма общо с нейната същност.
Добрите примери не живеят със срок на годност.
От тях можем да се учим винаги. Такава е и днешната ни история, която идва от далечен Сиатъл и по-конкретно от Провидънс Маунт Сейнт Винсент.

 

Това е дом за ежедневни грижи на няколко поколения.
В центъра има както деца, така и повече от 400 възрастни хора с различни заболявания.
Пет дни в седмицата децата и старите хора се събират в различни планирани дейности като музикални програми, танци, изкуство, обяд, разказване на истории или просто прекарване на време заедно.
Планираните и спонтанно случващи се дейности водят до взаимни ползи и за всички поколения. Това увеличава възможностите за децата и хората от всички възрасти да общуват често и е неразделна част от общността на Провидънс Маунт.

 

Жителите и участниците в центъра могат да се възползват от често общуване с децата през целия им ден. Физическа активност, когато играят заедно на двора.
Възможности да се смеят и да се наслаждават на духа и радостта, които децата носят със себе си.
Обновено чувство за собствено достойнство, самочувствие и жизнеспособност. Възможност за трансфер на различни знания и опит.
Способността на възрастните да служат като модел за подражание.

В атмосфера за решаване на проблеми децата се насърчават да мислят върху ситуации, които възникват през целия им ден, като техните учители действат като фасилитатори и водачи.
Когато децата научават, че са способни да решават сами проблемите си, учителят не е нито допускащ, нито авторитарен.
Учителите в центъра имат доверие на децата и ги насърчават да разрешават проблеми, които могат да възникнат в тяхната среда, с материалите или в техните взаимоотношения. Освен това децата трябва да поемат отговорност за действията си.

От домът в Западен Сиатъл смятат, че тази форма на съжителство е иновативен начин за трансформиране на здравеопазването, поддържайки здравето на хората, а услугите стават по-удобни достъпни за всички. 


"В един все по-несигурен свят ние сме ангажирани с висококачествени, състрадателни здравни грижи за всички – независимо от покритието или способността им за плащане. Ние помагаме на хората и общностите да се възползват от нашите услуги и умения.", казват от дома, подслонил няколко поколения.


Комбинацията от двете, наред с всичко казано, може да се погледне и от друг ъгъл.
Възрастните хора са намерили внуци, а децата са открили своите духовни баба и дядо, които често в живота могат да обичат много по-силно от кръвните роднини.