Джордж Лукас: Не вярвах, че Междузвездни войни ще станe такъв хит

  • Сподели:
Джордж Лукас: Не вярвах, че Междузвездни войни ще станe такъв хит

Един от най-независимите и успешни режисьори и продуценти в американската филмова индустрия – Джордж Лукас, не вярвал в успеха на „Междузвездни войни", докато филмът не излязъл на екран и не получил специално обаждане по телефона да му кажат да си пусне телевизора.

Днес Бащата на най-хитовата сага на всички времена празнува своя 77-ми рожден ден, но все още си спомня ярко датата 25 май 1977 г, когато Епизод 4 на „Междузвездни войни – Нова надежда“ излиза на голям екран. В едно от последните си интервюта Лукас признава, че най-голямата му мечта била да направи филм за междугалактически приключения и герои, но когато приятелите му гледали филма за първи път, той им го показал преди световната премиера, те го отчаяли с думите – „Какво си мислиш, че си направил“.

Единственият, който му казал, че филмът има потенциал да стане голям хит и повярвал в идеите му бил Стивън Спилбърг.Това ще стане един от най-касовите и гледани филми на всички времена“, казал тогава Спилбърг, а приятелите им се изсмяли и на него. Въпреки че не вярвали в успеха на „Междузвездни войни“, всеки един от тях дал идея как лентата да стане по-добра и в действителност помогнали за крайния резултат.

Джордж Лукас си спомня, че когато филмът излязъл по екраните, той и Спилбърг отишли на почивка на Хаваите – предпочитал да си лежи на плажа и да пие коктейли, отколкото да чете критика и мнения. Тогава получил най-желаното телефонно обаждане – тогавашният президент на 20th Century Fox – Алън Лад Джуниър, който искрено вярвал в успеха на филма, му казал да си пусне телевизора, където по централните новини на CBS говорели за тоталния успех на „Междузвездни войни“. Тогава Лукас разбрал, че това, което е направил е велико и ще живее вечно.

Шестте филма от франчайза, които Лукас направи, са донесли приходи от боксофиса на стойност 4,3 милиарда долара.