Exit организира ваксинация за международни посетители

  • Сподели:
Exit организира ваксинация за международни посетители

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич обяви, че благодарение на успешната програма за масова ваксинация и значително намален брой нови случаи на Covid, Сърбия планира да отвори отново и да се върне към нормалното си състояние до 21 юни. Това дава още един силен тласък на Exit да продължи планирането и да стане първият голям европейски фестивал, който се случва това лято.

Exit ще си сътрудничи със сръбското министерство на здравеопазването, като дари 3000 билета за откриването на фестивала на медицинските работници. Също така, Министерството на здравеопазването планира да осигури няколко хиляди дози ваксини за международни артисти и посетители на фестивала като начин да помогне на страните, които в момента имат недостиг на ваксини. Организаторите отбелязаха това оптимистично съобщение, като потвърдиха нови имена във вече престижния line up с Robin Schultz и Satori , които се присъединяват към David Guetta, DJ Snake, Tyga, Asaf Avidan, Sabaton, Solomun, Paul Kalkbrenner, Nina Kraviz, Artbat, Boris Brejcha и много други.

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич обяви, че целта е да се отвори страната на 21 юни, Световния ден на музиката: “Сърбия от месеци е един от световните лидери в масовата ваксинация. Благодарение на това имаме непрекъснато подобряваща се епидемиологична ситуация и планът е да отворим страната за събирания, концерти и фестивали на 21 юни. По този начин ние показваме не само грижата си за събитийната индустрия, която допринася толкова много за нашият туризъм и икономика, но се борим и за психичното здраве на младите хора. Също така потвърждаваме стратегическия ангажимент на правителството на Сърбия за развитие на творческите индустрии. Фестивалът EXIT, с който страната ни се гордее в световен мащаб, който ще се случи този юли, ще бъде един от важните символи на победата на Сърбия над пандемията”  

Exit, заедно с други сръбски музикални фестивали наскоро представиха протокол, създаден в съответствие с най-новите научни изследвания в цяла Европа, потвърждавайки, че при определени ограничения за влизане рискът от разпространение на инфекцията е много нисък. По този начин протоколът предвижда, че тези, които са били ваксинирани, ще могат да участват във фестивали, както и тези, които са имали COVID-19 в миналото, имат отрицателен PCR или антигенен тест. Този протокол също така представлява силна мотивация за младите хора да се ваксинират. По време на сесията Екипът за реагиране при кризи се изказа положително за протокола и взе решение за връщането на събития и прояви, започващи на 21 юни, при условие че поне 50% от пълнолетните граждани са ваксинирани до тази дата. В момента броят на ваксинираните възрастни граждани е около 45% и се очаква 5% повече възрастни да бъдат ваксинирани през следващите няколко седмици.

Миналия петък Exit стартира национална кампания за насърчаване на младите хора да се ваксинират, да дават пример в своята среда, като по този начин се превръщат в незаменима част от връщането към нормалното състояние. Сърбия вече е отворена за всички туристи. Всички подробности относно влизането във фестивала ще бъдат публикувани на официалния уебсайт на Exit своевременно и в съответствие с бъдещите защитни мерки, наложени от правителството на Република Сърбия.