Финландия - държавата с една от най-добрите образователни системи в света

  • Сподели:
Финландия - държавата с една от най-добрите образователни системи в света

Въпреки призивите за реформа в образованието и непрекъснато слабите резултати в международен мащаб, не се прави нужното, за да се промени рамката на образователната система. Много частни и държавни училища работят по същите остарели системи и графици, които някога са били благоприятни за аграрното общество. Механизацията и строгите методи на монтажна линия, които използваме днес, изплюват зле подготвени работни клонинги, възрастни без кормило и неинформирано население.

Много хора са запознати със стереотипа на трудолюбивото, запомняне наизуст, късогледното тунелно виждане на източноазиатското обучение и работна етика. Много от тези страни, като Китай, Сингапур и Япония, наред с други, рутинно се нареждат на първо място както по математика, така и по наука.
Някои експерти посочват този модел на изчерпателно източване на мозъци като нещо, в което американците трябва да се стремят. Работете повече! Учи повече! Живейте по-малко. Фактите и цифрите не лъжат – тези държави ни превъзхождат, но може да има по-добър и по-здравословен начин за това.

Helsinki Cathedral in Autumn Sunset

Финландия е отговорът – страна, богата на интелектуална и образователна реформа, е инициирала през годините редица нови и прости промени, които напълно революционизират образователната им система. Те изпреварват САЩ и страните от Източна Азия.
Тъпчат ли се в слабо осветени стаи по роботизирани графици? Не. Правят ли стандартизирани тестове, въведени от правителството? Няма начин. Финландия е начело поради практиките на здравия разум и холистичната преподавателска среда, която се стреми към справедливост над върховите постижения. Ще ви запознаем с няколко причини, поради които образователната система на Финландия доминира на световната сцена.

 

Няма стандартизирано тестване

Поддържайки се в съответствие с нашата чувствителност, насочена към печат, стандартизираното тестване е общият начин, по който тестваме за разбиране на предмета. Попълването на малки балончета на скантрон и отговарянето на предварително зададени въпроси по някакъв начин би трябвало да бъде начин да се определи владеенето или поне компетентността на даден предмет. Това, което често се случва, е, че учениците ще се научат да се тъпчат само за да преминат тест, а учителите ще преподават с единствената цел учениците да преминат тест. Ученето е изхвърлено от уравнението.

Финландия няма стандартизирани тестове. Единственото им изключение е нещо, наречено Национален зрелостен изпит, който е доброволен тест за ученици в края на гимназията (еквивалентно на американска гимназия). Всички деца в цяла Финландия се оценяват на индивидуална основа и система за оценяване зададена от техния учител. Проследяването на цялостния напредък се извършва от Министерството на образованието, което взема извадки от групи от различни училища.


Отговорност за учителите не се изисква

Голяма част от вината е на учителите и понякога с право. Но във Финландия летвата е поставена толкова високо за учителите, че често няма причина да има строга система за „оценяване" на учителите. Паси Салберг, директор на финландското министерство на образованието и автор на „Уроци по финландски език" за отговорността на учителите каза следното:

"На финландски няма дума за отчетност. Отчетността е нещо, което остава, когато отговорността е извадена."
 

Всички учители са длъжни да имат магистърска степен, преди да влязат в професията. Учебните програми са най-строгите и селективни професионални училища в цялата страна. Ако даден учител не се представя добре, отговорността на отделния директор е да направи нещо по въпроса.

Концепцията за динамиката ученик-учител, която някога е била от майстор към чирак, не може да се сведе до няколко бюрократични проверки и стандартизирани мерки за тестване. Трябва да се третира на индивидуална основа.

 

Сътрудничеството, а не конкуренцията

Докато повечето американци и други страни гледат на образователната система като на едно голямо дарвинистко състезание, финландците гледат на нея по различен начин. Салберг цитира писател на име Самули Паронен, който казва, че:


"Истинските победители не се състезават."

По ирония на съдбата това отношение ги постави начело на международната група. Образователната система на Финландия не се тревожи за изкуствени или произволни системи, базирани на заслуги. Няма списъци с най-добре представящите се училища или учители. Това не е среда на конкуренция – вместо това сътрудничеството е норма. Започването с индивида в колективна среда на равенство е начинът на Финландия.

Много училищни системи са толкова загрижени за повишаване на резултатите от тестовете и разбирането по математика и природни науки, че са склонни да забравят какво представлява щастлива, хармонична и здрава среда за учениците и учебния процес. Преди много години финландската училищна система се нуждаеше от сериозни реформи. Програмата, която Финландия състави, се фокусира върху връщането към основите. Не ставаше дума за доминиране с отлични оценки или тяхното повишаване. Вместо това те гледаха да направят училищната среда по-справедливо място.

От 80-те години на миналия век финландските преподаватели се фокусират върху превръщането на тези основи в приоритет:

• Образованието трябва да бъде инструмент за балансиране на социалното неравенство.
• Всички ученици получават безплатно училищно хранене.
• Лесен достъп до здравни грижи.
• Психологическо консултиране.
• Индивидуално ръководство
• Финландия има най-ефективните университети в света.

 

Започват училище в по-голяма възраст

Тук финландците отново започват, променяйки малки детайли. Учениците започват училище, когато са на седем години. Дава им се свободно управление в развиващите се детски години, за да не бъдат приковани към задължителното образование. Това е просто начин да оставите едно дете да бъде дете.
Има само 9 години задължително училище, което финландските деца трябва да посещават. Всичко след девети клас или на 16-годишна възраст е по избор.
Само от психологическа гледна точка това е освобождаващ идеал. Въпреки че може да е анекдотично, много студенти наистина се чувстват като в затвор. Финландия смекчава този принуден идеал и вместо това избира да подготви децата си за реалния свят.

 

Предоставяне на професионални опции след традиционна висша степен

Настоящият тръбопровод за образование в Америка е изключително застоял и неизменим. Децата са заседнали във веригата K-12, скачайки от учител на учител. Всяка степен е подготовка за следващата, като всичко завършва с голямата кулминация на колежа, който след това ви подготвя за следващото грандиозно нещо на конвейерната лента. Много студенти нямат нужда да ходят в колеж и да получават безполезна диплома или да се мъчат да се опитват да намерят цел и да поемат огромен дълг.
Финландия решава тази дилема, като предлага опции, които са еднакво изгодни за студента, който продължава образованието си. Има по-малко фокусирана дихотомия на висше образование спрямо търговско училище или работническа класа. И двете могат да бъдат еднакво професионални и удовлетворяващи за кариера.
Във Финландия има гимназия, която е тригодишна програма, която подготвя учениците за зрелостния тест, който определя тяхното приемане в университет. Това обикновено се основава на специалностите, които са придобили по време на престоя си в гимназията.
Следва професионално образование, което е тригодишна програма, която обучава ученици за различни кариери. Те имат възможността да вземат зрелостния тест, ако искат да кандидатстват в университета.

 

Финландците се събуждат по-късно за по-малко напрегнати учебни дни

Ранното събуждане, хващането на автобус или пътуването, участието в сутрешни и извънкласни занимания са огромни загуби от време за ученика. Добавете към факта, че някои класове започват от 6 до 8 сутринта и имате сънливи, невдъхновени юноши пред себе си.
Учениците във Финландия обикновено започват училище от 9:00 до 9:45 ч. сутринта. Изследванията показват, че ранните начални часове са пагубни за благосъстоянието, здравето и съзряването на учениците. Финландските училища започват деня по-късно и обикновено приключват от 14:00 до 14:45 ч. Те имат по-дълги часове и съответно по-дълги почивки между тях. Цялостната система не е там, за да тъпче информация у своите ученици, а да създава среда за цялостно обучение.

 

Последователни инструкции от едни и същи учители

Във финландските училища има по-малко учители и ученици. Не можете да очаквате да преподавате аудитория от невидими лица и пробив към тях на индивидуално ниво. Студентите във Финландия често имат един и същ учител до шест години от своето образование. През това време учителят може да поеме ролята на наставник или дори на член на семейството. През тези години се изграждат взаимно доверие и обвързване, така че и двете страни да се познават и уважават.

Различните нужди и стилове на обучение варират индивидуално. Финландските учители могат да обяснят това, защото са разбрали собствените идиосинкратични нужди на ученика. Те могат точно да начертаят и да се грижат за своя напредък и да им помогнат да постигнат целите си. Няма преминаване към следващия учител, защото няма такъв.


 

По-спокойна атмосфера

Има обща тенденция в това, което Финландия прави със своите училища. По-малко стрес, по-малко ненужни режими и повече грижи. Учениците трябва да имат няколко разнообразни хранения, да се насладят на развлекателни дейности и като цяло просто да се отпуснат. Разпределени през целия ден на интервали от 15 до 20 минути, през които децата могат да станат и да се протягат, да поемат малко чист въздух и да декомпресират.
Този тип среда е необходима и на учителите. Учителските стаи са изградени във всички финландски училища, където те могат да се отпуснат, да се подготвят за деня или просто да общуват. Учителите също са хора и трябва да бъдат функционални, за да могат да работят по най-добрия начин.

 

Необходима е по-малко домашна и външна работа

Според ОИСР учениците във Финландия имат най-малко домашна работа от всеки друг ученик в света. Те прекарват само половин час на вечер, работейки върху неща от училищния процес. Финландските студенти също нямат преподаватели. И все пак те превъзхождат културите, които имат токсичен баланс между училище и живот без ненужен стрес.
Финландските ученици получават всичко необходимо, за да свършат работата си още в училище, без допълнителния натиск, който идва с отличните постижения по даден предмет. Без да се притесняват за оценките и натоварената работа, те могат да се съсредоточат върху истинската задача - учене и израстване като човешко същество.