Хипнозата и нейната мощ

  • Сподели:
Хипнозата и нейната мощ

Само при споменаването на думата "хипноза", хората често имат предвид нещо почти свръхестествено. Изпадат в ужас - о, не, не на мен! Ще ме накараш да си кажа всичките тайни. Да, отговарям, случва се често нещо необичайно, а то е влизане в твоя вътрешен свят, намиране на отговорите на всичките ти въпроси; докосване, прегръщане и даване на любов на вътрешното ти дете. А погледите продължават да гледат в недоумение.

Хипнозата е научен, естествен и релаксиращ метод, който има мощно въздействие по отношение формирането на чувство на увереност в себе си и намаляване на стреса. В състояние на хипноза се променят емоциите, усещанията, убежденията, начинът на мислене, урегулират се процесите в тялото, метаболизма. Подобрява качеството на живот. Хипнозата е естествено следствие от използването на определени навици.

Как става хипнотизирането? Чрез внушения, които се правят в състояние на транс. А трансът е едно естествено състояние на човек, което му се е случвало докато шофира, гледа телевизия или прави друга обичайна дейност, когато прави нещо монотонно или е фиксиран в нещо конкретно, като се "успива" и умът му блуждае.

Хипнозата е едно умело водене на въображението към картини, места, събития, чрез които човек да изживее нещо, което му е необходимо в настоящия момент. Затова хипнозата е лечебна. Но дори и самият транс лекува. Урегулира се сърдечната дейност, метаболизма, тялото и умът се успокояват.

Следователно, за да приведем човека в хипнотично състояние и да започнем да водим въображението му, трябва първоначално да го "приспим" (терминът "хипноза" в превод от гръцки означава "сън"). Но дори и това не е точно сън! Имаме сливане с човека (присъединяване) дори и в съня. Внушенията в това състояние са положителни - ти си уверен в себе си, ти си спокоен, ти си изпълнен с една нова енергия и щастие. Можеш да почувстваш лекотата в теб как залива цялото ти тяло! Ти си различен, силен, контролиращ.

Но понякога, според нуждите на човек, внушенията могат да бъдат и негативни - при страхове, фобии, панически атаки - за промяна на емоциите, за внушаване на различните варианти, ползите, които човек вижда в страха и проблема. Целта на негативните внушения е човек ДА ИЗЖИВЕЕ КОНТРАСТА.

Още по темата може да научите на Курс "Отслабване чрез Хипноза в група".